Aner Zelić, hrabro srce iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Aner Zelić, hrabro srce iz Sarajeva


Nemanja Vidić, Edin Džeko i Aner Zelić

Napadač Manchester Citya Edin Džeko i stoper gradskog rivala Uniteda Nemanja Vidić u četvrtak poslijepodne sreli su se u Kraljevskoj dječijoj bolnici u Manchesteru (Royal Manchester Children's Hospital) i to u sobi teško bolesnog dječaka iz Bosne i Hercegovine Anera Zelića, inače dječaka iz Hadžića.

Naš dijamant sa Anerom je stupio u kontakt putem svoje fan page na Facebooku. Tačnije, komšija malog Anera zamolio je za pomoć, s obzirom na to da se dječak u Manchesteru nalazio na liječenju, zajedno sa majkom Edisom.

Iako Edin nije želio da se objavi kako posjećuje dječaka i pomaže njegovoj porodici, slika Nemanje, Edina i Anera, koju su objavili svi engleski mediji potakla je ekipu Oslobođenja da pokuša saznati više informacija, pa su tako otkrili da se Edin sa Anerom druži već neko vrijeme, te su postali dobri prijatelji.

Naš reprezentativac je Anera počeo posjećivati još u novembru i to sa cijelom porodicom, a još jedno u nizu dobrih dijela našeg napadača vjerovatno bi i ostalo  skriveno od očiju javnosti, da službeni fotograf Manchester Uniteda nije zatekao Edina u Anerovoj sobi, nakon čega je i nastala zajednička slika Nemanje Vidića, našeg dijamanta i malog Anera.

Samo 9 slučajeva na svijetu
Iako Džeko nije želio reći na koji način je sve pomogao Aneru Zeliću, jasno je kako sami njegovi obilasci bolesnog dječaka, mnogo znače porodici. Uz to, nije na odmet pomenuti kako dijamant jako često učestvuje u humanitarnim akcijama... Edin, baš kao i svi veliki ljudi, ne želi u javnosti pričati o svojim djelima, kojih ima jako mnogo, dodajući kako je sretan kad može pomoći. 

"U cijeloj ovoj priči najbitniji je Aner. To je hrabar dječak, koji se bori već dugi niz godina za svoj život. Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi, Aner me oduševio svojom pozitivnošću. Veliki je borac i vjerujem da će se oporaviti", kazao je Edin, koji je dječaku iz Hadžića vratio osmijeh na lice, a u više navrata družili su se i uz Playstation, kojeg je dijamant poklonio Aneru.

Inače, priča mladog Anera je itekako potresna. Iako se to po slici ne bi moglo reći, Aner ima 16 godina, a teži samo 25 kilograma. Njegovu priču ispričao je za Oslobođenje dr Admir Hadžimuratović, koji je proteklih godina na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu pratio Anerovo stanje: "Aner je zbog zatajenja rada bubrega, sedam-osam godina, bio na peritonealnoj dijalizi. Kao komplikacija tog stanja dobio je rijetko oboljenje crijeva, koje se u svijetu pojavilo u svega devet slučajeva."

"Njegovo stanje u svijetu je tretirano samo u Japanu i Manchesteru. Stupili smo u kontakt sa doktorima iz Engleske, koji su, nakon što smo im predočili cjelokupnu situaciju, pristali da se upuste u rješavanje njegove situacije. Tako je i napravljen transfer i sve procedure oko prebacivanja iz Sarajeva u Manchester. Da je ostao u našem gradu sigurno ne bi preživio, jer je bio izuzetno teško ugrožen.

Sada, nakon teške operacije crijeva koju je imao, njegovo stanje je stabilnije i čeka se potpuna stabilizacija kako bi mogao na transplataciju bubrega, s obzirom na to da će njegova majka biti donator. On je svjestan svega šta se dešava i želio je da bude upućen u svoju bolest, a veliki je borac i vjerujem da će se izboriti sa ovom teškom bolešću", kazao je dr Hadžimuratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije