Ampula krvi bl. Ivana Pavla II u Krakovu

Radiosarajevo.ba
Ampula krvi bl. Ivana Pavla II u Krakovu
Relikvija - ampula krvi blaženoga pape Ivana Pavla II. – u subotu je dopremljena je u Krakov, sjedište nekadašnje biskupije Karola Wojtyle. Relikvija će biti izložena vjernicima na štovanje.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovalo oko 10 tisuća vjerenika.Kardinal Stanislaw Dziwisz. je u propovijedi rekao da je trenutak donošenja relikvije Ivana Pavla II. u njegovu domovinu velika radost i sreća za sve Poljake.
 
U Krakovu je bl. Karol Wojtyla živio oko 40 godina, a od 1964. do 1978. godine bio je krakovski nadbiskup. Moći poljskoga Pape dobit će crkva u Krakovu koja je u izgradnji i dio je velikog centra Ivana Pavla II. koji se zove "Ne bojte se". Centar je izgrađen u neposrednoj blizini bazilike Božanskog milosrđa, koju je Ivan Pavao II. posvetio. On je uveo i blagdan Božanskog milosrđa tijekom kojeg je ove godine upravo proglašen blaženim od strane svog dugogodišnjeg suradnika i nasljednika na Petrovoj stolici Benedikta XVI.

U tijeku obreda beatifikacije pape Ivana Pavla II. 1. svibnja ove godine bila je izložena njegova relikvija, prozirna ampula s malo njegove krvi. Krv potječe iz liječničkih pretraga obavljenih 2005. godine, malo prije njegove smrti. Nakon obreda beatifikacije – bilo je najavljeno – da će jednu ampulu dobiti Krakov. To se i dogodilo u subotu. 

Posljednjih dana Papine bolesti osoblje iz bolnice Bambino Gesu uzelo je uzorke krvi radi određivanja krvne grupe, kao bi se, u slučaju potrebe, Papi mogla priskrbiti krv. Budući da transfuzija nije bila potrebna, dvije ampule s uzorcima Papine krvi pobožno su čuvale redovnice koje rade u bolnici, a dvije su bile u posjedu Papina osobnog tajnika kardinala Stanislawa Dziwisza. Krv je u tekućem stanju, što se tumači prisutnošću antikoagulacijskog agensa u ampulama..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije