Ambasador Ferguson poručio: Uvijek ću biti amabasador BiH

Radiosarajevo.ba
Ambasador Ferguson poručio: Uvijek ću biti amabasador BiH
Foto: Twitter / Ferguson: S porodicom odlazi u SAD
"Sarajevo, ljubavi moja", to je pjesma koju je sada već bivši ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson pjevao na svojoj oproštajnoj zabavi. 

 "To je pjesma koju sam pjevao na oproštajnoj zabavi. Nakon četiri godine istraživanja ove prelijepe zemlje mogu reći da sam trebao pjevati "Bosno i Hercegovino, ljubavi moja", napisao je na svom blogu Ferguson.

Smatra da je posao Ambasadora koji je radio najzahjtevniji posao koji je radio u životu, jer u istom trenutku ga je i fascinirao i frustrirao.

"Tokom mandata, radio sam najbolje što sam mogao da bi pomogli da se napravi bolja i prospritetnija zemlja, gdje će se svi građani osjećati sigurno. Uradili smo puno, definitivno je da ima još puno posla. Ali moj sjajni nasljednik MAtt Field će da nastavi gdje smo mi stali", napisao je Ferguson.

Dok se pakovao i spremao da krene na aerodrom, Ferguson je napisao da je osjećao dubok osjećaj zahvalnosti zato što je on i njegova porodica imala priliku da bolje upoznaju i zavoli Bosnu i Hercegovinu.

Pokušali su da iskoriste sve mogućnosti koje im je BiH pružila, obišli su naše gradove, džamije, crkve, muzeje i galerije. Penjali su se po planinama, išli na raftinge rijekama i plivali u jezerima.

"Naučili smo vaš jezik, možda prije pokušali smo ga naučiti. Stekli smo prijatelje za cijeli život. Ostali smo zapanjenim nevjerovatnim bogatstvom prirode BiH, historijom i kulturom različitosti", napisao je Ferguson.

Ferguson je poručio građanima BiH da bh. političari previše pričaju o različitostima.

"Gdje god da smo bili, svjedno je da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko pivo, susreo sam se sa istom toplinom, darežljivoću i istim smislom za humor. Ako se može smijati zajedno, onda definitivno i možete živjeti i uspojeti zajedno", napisao je Ferguson.

Od srca želimo uspjeh svima, uspjeh koji zaslužujete, a koji je dugo vremena negiran od strane političkih lidera, zaključio je Ferguson.

"Uprkos svim frustracijama koje sam doživio u protekle četiri godine, ostajem optimističan. Upoznao sam tako puno talentovanih mladih ljudi koji žele gledati u budućnost, a ne u prošlost. Makedonija je primjer koji pokazuje da se stvari mogu mijanjati na bolje i to brzo. Siguran sam da će promjena doći u BiH. Samo se nadam da će to biti što prije", navodi Ferguson.

Zahvalio se na gostoprimstvu i prijateljstvu i poručio da će on i njegova porodica uvijek biti ponosna na svoje veze sa BiH, da će se uvijek ponostiti što je njihova najmlađa kćerka rođena u Sarajevu i dodao da će uvijek biti ponosan što je igrao malu ulogu u historiji zemlje, te što je pomogao da se veze između Velike Britanije i BiH učvrste.

 "Gdje god da budem u svijetu, gdje god da me posao odvede, uvijek ću biti ambasador Bosne i Hercegovine. Hvala vam na sve i sretno, vidimo se uskoro", zaključio je Ferguson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije