Ambasada Velike Britanije o kontroverznim stavovima Timothya Lessa

4
F.V.
Ambasada Velike Britanije o kontroverznim stavovima Timothya Lessa
Print Screen / Timothy Less

Kontroverzni Timothy Less, bivši britanski diplomata i voditelj projekta "Studije dezintegracije" Centra za geopolitiku Univerziteta Cembrige, omiljeni sagovornik medija u Srbiji i bh. entitetu RS, koji već godinama priča o "neminovnoj" podjeli Bosne i Hercegovine i kraju multietničkih država na Balkanu, izjavio je za Face TV da "Bošnjaci ne mogu braniti BiH, te da će Srbija dati Kosovo za RS".

"To je plan", rekao je čovjek koji je prije nekoliko godina u intervjuu NIN-u "samouvjereno prorekao krvavu budućnost ovog dijela Europe".

Less je "istraživač" kojeg mnogi optužuju "da sa balkanskim nacionalistima sniva snove o prekrajanju granica na prostoru bivše Jugoslavije".

Budući su ovakvi stavovi proteklih dana izazvali brojne reakcije i komentare, portal Radiosarajevo.ba zatražio je i komentar Ambasade Velike Britanije o ovim bivšem diplomati.

"Stav Ujedinjenog Kraljevstva od ranije je poznat i nepromijenjen, a izjave ovog pojedinca ne predstavljaju naše mišljenje. Kao i svi dokazani prijatelji ove zemlje, Ujedinjeno Kraljevstvo je jasno posvećeno teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta", jasno poručuju iz Ambasade Velike Britanije.

Još jednom su podvukli ključne stavove zvaničnog Londona.

"Kao što i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira stalno ponavlja "entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH". Priča o otcjepljenju je namjerno odvraćanje pažnje od reformi i napretka koji građani žele da vide, kao i borbe protiv COVID-a. To ujedno šalje i negativnu poruku potencijalnim investitorima, koji bi mogli otvoriti radna mjesta i stvoriti prilike za ostanak građana u ovoj zemlji. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi sa ciljem da Bosna i Hercegovina bude sigurna, prosperitetna i inkluzivna", zaključeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije