Ambasada Švicarske u BiH: Čestitamo doktorici Tini Turner!

3
S.G.
Ambasada Švicarske u BiH: Čestitamo doktorici Tini Turner!
Foto: Stuff.co.nz / Tina Turner

Legendarna američka pjevačica i spisateljica Tina Turner već dugi niz godina živi u Švicarskoj, gdje je nedavno odlikovana počasnim doktoratom.

Naime, nju je Filozofsko-historijski Univerzitet u Bernu odlikovao "jedinstvenim muzičkim i umjetničkim životnim djelom".

Tim povodom putem Facebooka oglasila se Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini koja je objavom čestitala velikoj Tini Tuner na ovoj nagradi.

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Upozorenje za Sarajlije: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

"Od Rokenrol kuće slavnih do univerziteta: čestitamo doktorici Tini Turner (82) na počasnom doktoratu Univerziteta u Bernu. Filozofsko-historijski fakultet odao je priznanje rok zvijezdi, koja u Švicarskoj živi preko 20 godina, za 'jedinstveno muzičko i umjetničko životno djelo'.

Tina Turner se također afirmirala kao umjetnica u području u kojem su do tada dominirali muškarci i dirnula mnoge ljude svojom autentičnošću i umjetničkom karizmom. Svojom umjetnošću je također 'pokazala primjer izlaza iz višestrukih diskriminiranih okolnosti'.

Turner je odrasla u vrijeme segregacije, u porodici berača pamuka u američkoj državi Tennessee. Kao djevojčica pjevala je u gospel horu, a od 1960-ih redovno je vladala top listama. Godine 2013. postala je švicarska državljanka, zbog čega se odrekla američkog državljanstva", piše u objavi švicarske ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije