Ambasada SAD komentirala izjave Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

5
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD komentirala izjave Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika
Foto: Fena / Američka ambasada u BiH

Građani BiH zaslužuju od svojih lidera više od remetilačkog djelovanja s ciljem skretanja pažnje sa pokretanja primarnih ekonomskih i izbornih reformi, te reformi iz oblasti vladavine zakona uz pomoć kojih će ova zemlja krenuti naprijed, odgovoreno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za portal Radiosarajevo.ba.

Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu i BiH opasna je, neodgovorna i
neprihvatljiva, dodali su.  

Ambasadu SAD, dodajmo, pitali smo za komentar na zapaljivu retoriku bosanskohercegovačkih lidera koja je aktuelna posljednjih dana. Prvenstveno Bakira Izetbegovića (šef SDA) - koji je rekao kako će, bude li rata, prvi na čelo ispred naroda, dok Milorad Dodik (šef SNSD) ne prestaje pričati o mirnom razlazu i otcjepljenju.

"Što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", istaknuli su.

Poručili su i kako nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

"Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije