Obilježavanje 60. godišnjice Mađarske revolucije

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 60. godišnjice Mađarske revolucije
Ove godine Mađarska slavi 60. godišnjicu Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine, jedne od najvažnijih prekretnica u mađarskoj i svjetskoj istoriji, dajući dokaz njene najdragocjenije vrijednosti - ljubavi prema slobodi.

Revolucijom, kao prvim rascjepom u željeznoj zavjesi, počeo je raspad sovjetskog carstva koji je naposljetku doveo do pada komunizma.

Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini obilježit će godišnjicu nizom događaja, između ostalih, projekcijom filma "Ambasador u Bernu" (21. oktobar) i koncertom "Sloboda na prvom mjestu - Sjećanje na Mađarsku revoluciju 1956"  Pannon Filharmonije (24. oktobar).

"Ambasador u Bernu" osvojio je više prestižnih filmskih nagrada, uključujući nagradu "Bronzani zenit" Međunarodnog filmskog festivala u Montraelu, nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Anchorageu i nagradu "Federico Fellini" Međunarodnog filmskog festivala u Tiburonu. Ulaz za projekciju filma je besplatan i otvoren za publiku.

Jednosatni repertoar filharmonijskog orkestra sastoji se iz djela Ludwiga van Beethovena, Franz Liszta i Béla Bartóka. Tibor Bogányi, priznati dirigent, poznat je na međunarodnoj muzičkoj sceni, a njegovo umjetničko izražavanje je kategorisano kao virtuozno i raznoliko interpretiranje.

Ograničen broj karata za koncert Pannon Filharmonije pod nazivom “Sloboda na prvom mjestu – Sjećanje na Mađarsku revoluciju 1956“ biće dostupan na biletarnici Narodnog pozorišta Sarajevo (Obala Kulina bana 9); koncert počinje u ponedeljak 24. oktobra u 18.30 časova, nakon kojeg će biti upriličen prijem povodom Nacionalnog dana Mađarske.

Niz navedenih programa je pod pokroviteljstvom Mađarskog memorijalnog odbora Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije