Alma Mušić iz kompanije LUK savjetuje: Kako spremno dočekati grijnu sezonu

Radiosarajevo.ba
Alma Mušić iz kompanije LUK savjetuje: Kako spremno dočekati grijnu sezonu

Kako spremno dočekati sezonu grijanja, koje su alternative za grijanje na plin, kako uštediti na režijskim troškovima?

Tekst objavljen u rubrici 'Šta drugi pišu' preuzimamo s prijateljskog portala eKapija.ba

Odgovore smo dobili u razgovoru sa Almom Mušić, Marketing&PR menadžerom kompanije LUK.

eKapija: Kompanija LUK slovi za jednog od lidera na tržištu iz oblasti grijanja, sanitarija i vodoopreme, možete li podijeliti s nama nove trendove, koji su energenti najpopularniji u bh domaćinstvima?

Alma M: Generalno, postoji interes za obnovljivim izvorima energije, odnosno iskorištenju sunčeve energije, toplote zraka, vode ili zemljišta. Vjerujemo da će u narednom periodu, posebice ukoliko se primjena ovih sistema bude subvencionirala, doći do još većeg iskorištenja obnovljivih izvora energije.  Međutim, trenutno su u našim domovima najzastupljeniji: plin, čvrsto gorivo, pelet i struja.

eKapija: Pelet je jako popularna tema u zadnje vrijeme, šta nam možete reći o tome?

Alma M: Kotlovi na pelet su definitivno, pored konvektora, jako popularni u zadnje dvije – tri sezone grijanja. Najčešća pitanja su: kako odabrati snagu kotla i koliko troši? Za odabir kotla preporučujemo savjetovanje sa LUK tehničkom podrškom, u najbližoj LUK Poslovnici, a sama potrošnja goriva prvenstveno zavisi od stanja objekta. Elementi koji dodatno najviše utiču na potrošnju peleta su: kvalitet izolacije objekta, kvalitet prozora, zagrijavana površina, željena temperatura u pojedinim prostorijama, spoljašnja temperatura, period zagrijavanja, kvalitet peleta. Neki od proizvođača kotlova su došli do ovakvih pokazatelja:
Kotao do 20 kW troši u prosjeku od 3- 6 tona za jednu grijnu sezonu.
Kotao do 35 kW troši u prosjeku 4-8 tona za jednu grijnu sezonu.
Kotao do 50 kW troši u prosjeku 5-10 tona za jednu grijnu sezonu.

eKapija:
O čemu voditi pri kupovini kotlova, radijatora i ostale opreme za grijanje, u čemu ljudi najviše griješe pri kupovini i instalaciji sistema za grijanje?

Alma M: Prvi korak bi trebao ustvari biti „utopljavanje objekta“, odnosno smanjenje toplotnih gubitaka. Kvalitetna izolacija i stolarija značajno doprinose gubitku toplote. Zatim, vječno pitanje - odabir energenta... Prema našim podacima, trend je prelaska sa plina na kotlove na čvrsto gorivo i pelet, tamo gdje uslovi dozvoljavaju, a u gradskim regijama kupci se odlučuju za alternativne sisteme grijanja na struju, pomoću eloBlockova, konvektora ili klima.
Zatim treba odabrati optimalnu snagu kotla ili bojlera, kvalitetnu ostalu opremu, te u konačnici pouzdanog izvođača radova. Kad ovako sagledate problem, uvođenje sistema grijanja u dom nije uopšte jednostavan projekat.

eKapija: Posve ste u pravu, imate li neki dodatni savjet za građane koji uvode grijanje?

Alma M: Mi u LUK-u smo svjedoci raznih nepravilnosti i loših tehničkih praksi na terenu, te imamo profesionalnu i moralnu obavezu da kupcima skrenemo pažnju na neke od loših praksi:
•    Zaista, pazite šta kupujete, evo najsvježiji primjer iz prakse: prema pravilnicima tehničke struke debljina stjenke bakrene cijevi, koja se koristi u instalacijama grijanja, mora iznositi 1 mm (sa 10% dozvoljenog odstupanja). Danas imamo slučajeve da kupci vođeni uštedom, a neznajući ova pravila, kupuju cijevi čak i od 0.6 do 0.7 mm debljine stjenke. Ovakve cijevi znaju biti i vidljivo porozne, dolazi do curenja plina i nerijetke su nesreće sa ozbiljnim posljedicama.
•    Nadalje, za izvođenje radova angažujte ovlaštene, certificirane instalatere i servisere, tražite preporuke za instalatere od kredibilnih izvora. Ovi izvođači imaju potrebna znanja i alate za izvođenje radova i pružanje daljeg servisa od strane proizvođača opreme, u suprotnom, kupac ostaje bez garancije za izvedene radove.

Naravno za sve potrebne informacije i tehničko savjetovanje na raspolaganju su educirane kolege u svim LUK Poslovnicama / Sarajevo Stup, Sarajevo Grbavica, Mostar, Visoko, Tuzla, Banjaluka/.

eKapija: Jako korisne informacije, a pored toga, čitaocima je veoma interesantno kako uštediti na računima za grijanje ove zime?

Alma M: Uštede su uvijek dobrodošle, evo samo neki od interesantnih podataka:
60 - 70% režijskih troškova odnosi se samo na grijanje.
Gubici topline kroz prozore i vanjski zid čine prosječno70 % ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi.

Toplinskom izolacijom kuće mogu se smanjiti računi za grijanje za 50 do 80 %.
LUK SAVJETI ZA MANJE RAČUNE ZA GRIJANJE!
Postavite termostatske radijatorske ventile na radijatore i možete postići uštedu energije do 20%. Investirajte u termostat koji možete programirati kako želite, primjera radi u prostorijama u kojima boravite, preporučuje se temperatura oko 20°C, u spavaćim sobama oko 18°C, u kupatilu 23°C, a u kuhinji 17-21 °C. Jednom godišnje servisirajte kotao, redovno čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Za servisiranje angažujte ovlaštenog servisera. Važno je i redovno prozračivati radijatore. Zrak u radijatoru povisit će troškove grijanja čak za 15%. Ako je kotao smješten u podrumu koji nije grijan, cijevne instalacije centralnog grijanja trebalo bi zaštititi navlakama toplinskog izolatora.

eKapija: Šta je LUK  pripremio za naredni period? Nudite čitav paket opreme za grijanje, sve sa poklonima za kupce?

Alma M: Potrudili smo se da spremni dočekamo sezonu grijanja, spremni sa kompletnim asortimanom, povoljnim cijenama i kupovnim olakšicama za naše kupce. LUK kupci imaju povjerenje u naš brend i sa sigurnošću kupuju kvalitetnu robu. Nadalje, ove godine smo otišli korak dalje i osmislili smo brojne akcije namijenjene kako krajnjem kupcu, tako i instalaterima centralnog grijanja.

eKapija: Recite nam nešto više o tim akcijama?

Alma M: Nebrojeno puta smo savjetovali svoje kupce da investiraju u sistem sigurnosti, ali često su kupci limitirani budžetom i kupuju samo osnovne elemente sistema za grijanje. Zato smo ove godine pripremili akciju u sklopu koje poklanjamo alarm za ugljen monoksid! Pored toga, uz kupovinu kompletnog sistema za grijanje poklanjamo usisivač za pepeo, za lakše čišćenje i održavanje kotla.
Nismo zaboravili ni naše partnere, provjerene instalatere grijanja, kojima prema određenim uslovima, poklanjamo radna odijela sa natpisom „PRAVI MAJSTOR“.

eKapija: I na kraju, svi željno iščekujemo dolazak grijanja u stanove, imate li neki dodatni savjet?

Alma M: Toplo savjetujemo sugrađanima da izvrše godišnji servis instalatacija, naravno uz angažman ovlaštenog servisera. Na kraju preporuka, uvijek tražite informaciju više, posebno kada se radi o komplikovanim i tehničkim savjetima. Imajući u vidu povećane potrebe kupaca, mi smo odlučili da produžimo radno vrijeme u sezoni grijanja u LUK Poslovnicama u Sarajevu (Grbavica i Stup), od 08 do 18 h, kako bismo bili na raspolaganju svim kupcima.
eKapija: Prema svemu što smo čuli, LUK potvrđuje svoje poslovne vrijednosti: orjentacija prema kupcu i kvalitet! Biramo kvalitet i pouzdanog partnera.

LUK Za prave majstore!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije