Alfa Romeo 4C koncept

Radiosarajevo.ba
Alfa Romeo 4C koncept

U nedostatku novih serijskih modela, Alfa Romeo je na Salonu automobila u Ženevi pokazao svjetsku premijeru konceptnog automobila Alfa Romeo 4C, javljaju hrvatski mediji.

  Konceptni automobil Alfa Romeo 4C postao je pravi hit od trenutka kada je s njega skinuta bijela plahta. Velik interes kod okupljenih novinara i prvih posjetitelja koje je izazvao ovaj automobil samo je potvrda kako je 4C prva i jedina zvijezda ovogodišnjeg autosalona u Ženevi.

  Alfa Romeo 4C je kupe u doslovnom stilu i značenju slogana talijanskog proizvođača automobila 'Cuore Sportivo'. Kupe ima centralno postavljen motor i pogon na stražnje kotače, a zbog takve koncepcije svi su ga od milja počeli zvati i 'mini Ferrari'.

 Alfa Romeo 4C dugačak je 4 metara, a međuosovinski razmak mu je 2,4 metra. Prednji i stražnji prevjesi su minimalni, a korištenjem lakih metala u konstrukciji težak je manje od 850 kg. Veći dio karoserije je izrađen iz karbona, dok je crash struktura i ovjes iz aluminija. Trebao bi ga pokretati motor poznat iz modela 159 i Giulietta. To je 1,8-litreni ćetverocilindrični turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem koji razvija najveću snagu 200 KS, a očekuje se i omjer snage i mase manji od 4 kg na jednu konjsku snagu.

 Do stotke mu treba manje od 5 sekundi, a najveća brzina je 250 km/h. Za prijenos snage Alfa Romeo 4C koncept koristi automatski mjenjač Alfa TCT s dvostrukom spojkom. Raspored mase vozila izveden je tako da 40 posto nose prednji kotači, a 60 posto stražnji. Ako će 4C doživjeti serijsku proizvodnju vjerovatno će dobiti još snažniju verziju motora od nekih 280 KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije