Aleksandar Hemon dao podršku protestima

Radiosarajevo.ba
 Aleksandar Hemon dao podršku protestima

Međunarodno priznati bosanskohercegovački pisac Aleksandar Hemon na svom je Facebook profilu prokomentirao građanske proteste ispred Parlamenta BiH, koji su obilježili posljednja dva dana: 

"Politički sistem daytonske Bosne i Hercegovine je metastazirao do te mjere da njeni građani moraju da protestima zahtijevaju pravo na zakonsko-birokratsko postojanje. 

To je neizbježni i krajnji ishod ideologije u kojoj je najmanja politička jedinka - nacija. Politička elita gradi sebi državu u kojoj nema građana - postoje samo vlast i (nacionalni) subjekti, od kojih se očekuje da se pojave tek povremeno, u doba izbora - pri čemu, naravno, postoji vječna nada da jednog dana ni to neće biti potrebno. 

A vidi sad: ukazali se mnogobrojni građani i okružili Parlament (koji im svakako pripada) i neće da se povuku dok im njihovi demokratski izabrani predstavnici ne priznaju pravo na pojedinačno postojanje.

U krajnjem ishodu, svaki politički protest u BH je protest protiv moralno-političke nakaze zacrtane u daytonskom Ustavu. Trenutni protest sadrži više energije i bijesa nego ijedan prije, te je tako više nego vrijedan podrške" 

Tako je napisao na svom Facebook profilu čuveni književnik, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, među kojima su američke National Book Critics Circle Award, PEN/W.G. Sebald Award  i National Magazine Award for Fiction - New Yorker.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije