Al Shiddi: Ekološka katastrofa na Marijin Dvoru

Radiosarajevo.ba
Al Shiddi: Ekološka katastrofa na Marijin Dvoru

Ogromna medijska fasada Sarajevo City Centra štetna je za okolinu i ljude koji žive u neposrednoj blizini ove zgrade. 

Tekst u rubrici 'Šta drugi pišu' preuzimamo s portala Slobodnabosna.ba

Pri tome, zgrada koja je mnogo veća nego je iko mogao i pretpostaviti da će biti, zaklanja prirodnu svjetlost i utiče na promjene u strujanju vjetra. Nadležne institucije pak, čini se, sve to ne brine puno

“To je ekološka katastrofa”, kaže Srđa Hrisafović, arhitekt i međunarodno poznat ekspert u oblasti urbanističkog projektovanja i osvjetljenja, kada opisuje “medija fasadu” Sarajevo City Centra zgrade na Marijin Dvoru. Hrisafović, koji je i ekspert za pitanja zaštite okoliša, kaže da je LED rasvjeta, koju koristi SCC, problem ne samo za građane koji žive direktno preko puta nego i za vozače kojima reklama odvlači pažnju, te utiče na kompletan eko sistem.

“Al Shiddi je čisto pokazivanje sile”, zaključuje dodajući da drugog razloga za postavljanje tako velike reklame ne vidi.

Medijska fasada SCC ustvari uzrokuje fenomen poznat kao svjetlosno onečišćenje i posljedice će osjetiti ne samo taj dio grada nego cijelo Sarajevo.

 “Ovo je realan problem za grad. Jedno cijelo naselje je ugroženo, a na prvom mjestu građani koji žive preko puta te zgrade i koji trpe direktnu štetu, ali i cijeli grad se promijenio”, kaže Zvonko Bošnjak, predsjednik Mjesne zajednice Marijin Dvor - Crni vrh.

Za sada se tek petnaestak stanovnika ove mjesne zajednice, uglavnom onih koji žive direktno preko puta SCC, pobunilo, ali gotovo da niko na to ne obraća pažnju. “Samo prebacuju krivicu sa jednih na druge, a mi živimo u mraku, s tim čudovištem”, kaže jedan od stanara sa kojima smo razgovarali.

Niti jedan stanar do kojeg smo došli nije želio javno govoriti o ovom problemu. “Moćni su ti ljudi protiv kojih se mi pokušavamo boriti i koji stoje iza svega”, kaže jedan od njih. U Centru, i pored više pokušaja, nismo uspjeli doći do sagovornika, piše Slobodnabosna.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije