Aktivisti: Gdje nestaju psi sa ulica Novog Grada?

Radiosarajevo.ba
Aktivisti: Gdje nestaju psi sa ulica Novog Grada?

Pismo grupe aktivista i aktivistkinja za zaštitu životinja, u kojem pišu o svom bliskom susretu s higijenskim servisom za pse opštine Novi Grad i posjeti azilu Gladno polje, pristiglo na adresu naše redakcije, prenosimo u cjelosti.

S obzirom da je u posljednjih nekoliko dana aktuelna tema napuštenih pasa i regulisanja problema istih, mi bismo željeli da podijelimo naše iskustvo vezano za rad lokalnih javnih preduzeća, prihvatilišta za životinje i ostalih institucija nadležnih za rješavanje datog problema.

Ovim tekstom želimo da pokažemo građanima i drugu stranu priče i skrenemo pažnju javnosti kako su i psi, jednako kao i građani ovoga grada, predmet i žrtve raznoraznih malverzacija lokalnih institucija i moćnika i da skrenemo pažnju na nepravilnosti u njihovom radu.

Mi smo grupa građana koja već četiri mjeseca intenzivno brine o leglu kučića koji su okoćeni u našoj ulici, hraneći ih, liječeći, vodeći veterinarima i sl. Riječ je o umiljatim i izrazito druželjubivim malim psima, koje je prije nekoliko dana pod obrazloženjem “agresivni kučići” u kombi potrpao i odvezao higijenski servis, osnovan u sklopu javnog preduzeća LOKOM.

Novi Grad: Higijenski servis za hvatanje pasa lutalica

Kučići su kastrirani u dobu nezrelom za sprovođenje kastracije i potom odvedeni u tzv. prihvatilište za pse (nepuna dva dana nakon same operacije) u Gladnom polju, gdje smo ih pri posjeti danas zatekli u groznom zdravstvenom stanju, otvorenih rana (napominjemo da je kastracija sprovedena u veterinarskoj stanici na Stupu) strpane u mali kavez, mokar i pun fekalija, bez hrane i pića.

Napominjemo da su kučići bolovali od parvo viroze i da kao takvi uopće nisu smjeli biti dovedeni u prihvatilište, zbog prijeteće opasnosti da zaraze i ostale pse. Bitno je istaknuti da higijenski servis u pravilu “zbrinjava” (vodeći ih u azil, koji više podsjeća na logor nego na prihvatilište) pse koji su napadali i ujeli građane, te da im je to i osnovni razlog osnivanja i postojanja. Niti jedan od naših kučića nikada nije ujeo niti na bilo koji način napao nijednog od prolaznika u našoj ulici.


Prizor iz azila Gladno polje

Naprotiv, djeca ovog naselja su skupa s nama svakodnevno brinula o malim psima i sada su jednako kao i mi potreseni njihovim nasilnim odvođenjem iz njihovog staništa. Pokrenuli smo i peticiju za vraćanje pasa na lokaciju i skupili devedeset potpisa od građana naše ulice, što govori o tome da većina njih nema ništa protiv njihovog obitavanja ovdje. Postavlja se pitanje zašto su onda, od strane higijenskog servisa odvedeni potpuno neagresivni kučići stari tek četiri mjeseca?!

Pravilnika o radu - nema

Riječ je o velikim sumama novca koji je odvojen iz budžeta za rješavanje problema “agresivnih pasa”, međutim, čini se da je uposlenicima “higijenskog servisa” mnogo lakše uhvatiti i skloniti sa ulice nejake kučiće, nego nekolicinu problematičnih pasa, a sve to pod krinkom kojekakvih anonimnih prijava upućenih higijenskom servisu koje, bez ikakvih dokaza, može podnijeti bilo ko.

Uposlenici higijenskog servisa ni na koji način ne provjeravaju osnovanost prijava. Iz svega prethodno navedenog kao logična proizilazi činjenica da djeluju po vlastitom nahođenju i čine što im je volja, u šta smo se uvjerili i kada smo otišli u javno preduzeće LOKOM i trazili na uvid prijave kako bismo utvrdili da li ih je uopće i bilo, te njihov pravilnik o radu, (na sto bismo trebali imati pravo po Zakonu o slobodi pristupa informacijama), ali nam ih nisu htjeli pokazati, niti pozvati nadležnu osobu s kojom bismo mogli obaviti željeni razgovor.


Prizor iz azila Gladno polje

Umjesto toga, rečeno nam je da sačekamo, pozvan je uposlenik higijenskog servisa koji radi na terenu, koji je doslovno upao u prostoriju gdje smo sjedili pišući svoje zahtjeve i počeo nas verbalno vrijeđati, a sve je na kraju kulminiralo i ničim izazvanim fizičkim napadom uposlenika na jednoga od nas. Policija je morala intervenisati, a mi smo ostali u soku zbog takvog načina tretiranja nas, građana, koji smo samo došli na lice mjesta kako bismo dobili potrebne informacije.

Šta se desilo sa odvedenim psima?

Drugi dio priče sa kojim želimo da upoznamo javnost je sam rad prihvatilišta za pse u Gladnom Polju. Već smo ranije pomenuli izrazito loše uslove u kojima psi borave, ali to nije sve. Higijenski servis je od početka svog rada (30.maj 2013 godine) pa do sada sa ulica Novog Grada pokupio na stotine pasa.

Međutim, kada smo otišli u Gladno polje zatekli smo maksimalno 80 do 100 pasa i to većinom onih koji su tu bili još prije početka rada higijenskog servisa. Postavlja se pitanje gdje su nestali mnogobrojni psi, njih stotine, pokupljeni sa ulica od juna mjeseca? S druge strane, direktor prihvatilišta uredno prima novac za zbrinjavanje svakog dovedenog psa i postoje uredno potpisani prijemi istih u prihvatilište.


Prizor iz azila Gladno polje

Mi se pitamo gdje su završili ti silni psi, jer u njegovom prihvatilištu ih nismo zatekli. Na to imamo pravo jednako kao i svaki građanin ovoga grada, jer je rijec o novcu nas, poreskih obveznika, koji se izdvaja iz budžeta za zbrinjavanje tih istih pasa. O svemu navedenom smo podnijeli prijavu i veterinarskoj inspekciji i čekamo odgovor povodom iste. Uz nas tekst, prilažemo fotografije jako “agresivnih kučića” o kojima je bilo riječi skupa sa fotografijama peticije za njihove vraćanje na lokaciju, te fotografije o stanju u prihvatilištu u Gladnom polju i samom stanju pasa koji su tamo odvedeni. Nadamo se da će nas apel i obraćanje javnosti imati odziva i da ce to natjerati nadležne institucije i ostale odgovorne da konačno počnu da rade svoj posao kako dolikuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije