Aksoy: Muzejski eksperti dužni da se bave pitanjem značaja mira

Fena
Aksoy: Muzejski eksperti dužni da se bave pitanjem značaja mira
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Aksoy: Muzejski eksperti dužni da se bave pitanjem značaja mira

Sarajevo je najbolje moguće mjesto za razgovor o značaju mira, a muzejski eksperti imaju posebnu dužnost da se time bave - kazala je predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) Suay Aksoy prije početka radnog dijela Konferencije "Evropski muzej godine" (EMYA).

Veliki broj muzejskih eksperata iz 24 evropske zemlje danas će na panelima u okviru konferencije u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma (EMF), razgovarati o brojnim temama, kao što su muzejske ideje, novi načini pristupa lokanom kontekstu, svjetskoj historiji, okolini i književnosti.

Aksoy je istakla da je posjetila nekoliko sarajevskih muzeja, među kojima je Zemaljski muzej koji ju je oduševio kolekcijom, ali da je ražalostilo to što njihove brojne potrebe nisu zadovoljene, unatoč herojskoj borbi.

Za Muzej ratnog djetinstva kazala je da ima bogatu kolekciju o tužnoj i užasavajućoj temi, ali da je formiran na jednostavan i emotivan pristup, ostavljajući jak utisak na posjetitelje.

„U Sarajevu je primjetno preplitanje različitih atmosfera i perioda, ali uvijek sa prizvukom nečeg bosanskog“, smatra ona.

Predsjednica Evropskog muzejskog foruma Jette Sandahl kazala je da je konferencija idealna prilika da se slave dostignuća u muzejima, ali i da se razgovara o položaju muzejskog sektora u društvu.

Istakla je da se ove godine mnogo razgovara o idejama muzeja i kulturne demokratije, održivosti, okolišu te osporavanim historijama, kao i pitanjima koja su do sada bila zanemarivana.

Govoreći o muzejima u BiH, pohvalila je Muzeja ratnog djetinstva ističući da je to institucija koju bh. narod mora čuvati od zaborava.

„Muzeji su slika jednog naroda i u BiH je potrebno osnaživanje tih institucija kulture kroz povećanje investicija“, zaključila je.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi izrazio je zadovoljstvo što su dio tog važnog događaja te je naglasio da je konferencija odlična prilika da se razgovara o kulturi i BiH.

„Ovo je dobar znak za evropski put BiH“, poručio je ambasador.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinstva Amina Krvavac kazala je da je program konferencije koja traje do 25. maja izuzetno intenzivan, te je izrazila nadu da to nije posljednji put da će Sarajevo imati priliku ugostiti više od 200 muzejskih eksperata.   

Konferencija doprinosi, poručuje, razvoju kulture i muzejske industrije u BiH generalno.

„Sigurna sam da ćemo nastaviti ovim tempom i planiramo nove, ne manje ambiciozne projekte“, kazala je Krvavac.

Konferencije "Evropski muzej godine" (EMYA) organiziraju se od 1977. godine, kada Evropski muzejski forum počinje predstavljati rad evropskih muzeja te poticati njihovu izvrsnost i kvalitetu.

Konferencija je danas jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni, koji omogućava razmjenu iskustava i dobrih praksi stručnjaka iz čitave Evrope.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije