Ako slavite Bajram, ostalo je još malo vremena da kupite kurban: Ovo su ovogodišnje cijene

11
Radiosarajevo.ba
Ako slavite Bajram, ostalo je još malo vremena da kupite kurban: Ovo su ovogodišnje cijene
Foto: Islamska zajednica / Ovan

Uz dolazak Kurban-bajrama, jednog od najvažnijih muslimanskih praznika, Bosna i Hercegovina se priprema za obilježavanje ovog tradicionalnog i duhovno značajnog perioda.

Centralni obred praznika obuhvata klanje kurbana, čin koji simbolizira odanost vjernika prema bogu i brizi o onima kojima je pomoć potrebna.

Veliki broj muslimana u BiH obavlja klanje kurbana za sebe, pri čemu se meso tradicionalno dijeli na tri dijela: jedan dio ostaje za potrebe domaćinstva, drugi se daje kao sadaka siromašnima, a treći dio se dijeli među prijateljima i komšijama.

Drama na autoputu u BiH: Žena vozila u suprotnom smjeru

Drama na autoputu u BiH: Žena vozila u suprotnom smjeru

Ukoliko još niste obezbijedili kurban, a planirate, možete to učiniti i danas. 

U nastavku pročitajte kako se kreću cijene ovogodišnjeg kurbana.

Rijaset Islamske zajednice u BiH prihvatio je prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM, s tim da postoje znatna odstupanja od te cijene kada je riječ o drugim načinima kupovine kurbana.

Tako se kurban može kupiti i mimo Islamske zajednice. U tom slučaju cijene su drugačije, pa u prosjeku ovan za kurban košta od 350 do 750 KM, u zavisnosti od težine i klase životinje, a cijena nerijetko može ići i do 1.000 KM.

Kao kurban se može zaklati i krava koja vrijedi za sedam osoba. Krava košta od 3.000 pa sve do 4.500 KM.

Poznato kada se klanja bajram-namaz u Sarajevu

Poznato kada se klanja bajram-namaz u Sarajevu

Ukoliko želite donirati kurban u Siriju, morate uplatiti 700 KM, dok je za Palestinu 980 KM.

Uplatom kurbana putem Islamske zajednice kurbansko meso stiže do onih kojima je to najpotrebnije - povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine. 

U toku samog Bajrama veliki dio mesa raspodijeli se ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije