Akcija prikupljanja i recikliranja otpada na Bijambarama

Radiosarajevo.ba
Akcija prikupljanja i recikliranja otpada na Bijambarama

U okviru obilježavanja Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR) danas je na Bijambarama provedena akcija prikupljanja i recikliranja otpada koji je u prirodi ostao od granja i sanitarne sječe.

Cilj ove ali i drugih akcija u sklopu obilježavanja EWWR-a, jeste informisati javnost o neophodnosti pravilnog odlaganja otpada. 

Direktor JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić Agenciji Fena je izjavio da se danas radi na reciklaži otpada koji je u prirodi ostao od granja i sanitarne sječe, a koji će specijalnom drobilicom biti pretvoren u đubrivo. 

Pojasnio je da će time biti poboljšana struktura zemlje na području Bijambara, a da će dio biti ustupljen KJKP ''Park'' za zaštitu i poboljšanje produktivnosti ružičnjaka. 
 
U toku dana održani su i ekološki sati za učenike.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope i da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva. 

Akciju privode predstavnici Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, Udruženja "Pokret gorana" te učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti i učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije