Akcija građana: Radna mjesta da, zagađenje ne!

Radiosarajevo.ba
Akcija građana: Radna mjesta da, zagađenje ne!

Povodom ekoloških incidenata u Zenici i odnosa kompanije Arcellor Mittal prema zagađenju okoline u ovom gradu, oglasila se Akcija građana. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Drsko i beskrupulozno ponašanje kompanije "Arcellor Mittal" i svih onih koji je podržavaju je civilizacijski nedopustivo, nemoralno i zakonom zabranjeno. Došlo je vrijeme kada treba neko da snosi račune za višegodišnje trovanje i maltretiranje građana zeničkog naselja Tetovo.

Tetovom se prolama strahovita buka, 700 djece u obližnjoj školi ne mogu uredno da prate nastavu, a ni do danas nisu zadovoljeni osnovni uslovi ekološki prihvatljivog okoliša i poštivanje zakonskih regulativa.

Broj kancerogenih bolesti u ZDK je povećan, godišnje emisije pojedinih polutanata prekoračene su i do 35 puta, što je pet puta više od maksimalno dozvoljenih 7 puta na godinu.

Zakon o zaštiti okoliša predviđa da zagađivač plaća za štetu koju nanosi stanovnicima, a istim se uređuju tehnički uvjeti, mjere za sprečavanje ili smanjivanje emisija u zrak prouzrokovanih ljudskim aktivnostima, koje se moraju poštovati u procesu proizvodnje na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Stoga Udruženje "Akcija Građana" daje punu podršku stanovnicima zeničkog naselja Tetovo u ostvarivanju svojih prava u nadi da će istrajati u pripremi tužbe protiv zagađivača koji im svakim danom nanosi ogromne štete, kako po ljudsko zdravlje tako i po okoliš", stoji u priopćenju Akcije građana.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije