'Akcent na racionalnije propisivanje lijekova'

Radiosarajevo.ba
'Akcent na racionalnije propisivanje lijekova'


Generalni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) Faris Gavrankapetanović kaže da će prioritet te ustanove i u ovoj godini biti očuvanje stabilnosti zdravstvenog sistema i osiguranje novca za redovno finansiranje ugovornih zdravstvenih ustanova i utvrđenih prava osiguranika u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

"Akcent će biti stavljen na aktivnosti koje se odnose na racionalizaciju propisivanja lijekova. Troškovi lijekova na recept u 2012. porasli su za sedam posto u odnosu na godinu ranije tako da u ukupnim rashodima već sad imaju učešće od 20 posto," kazao je Gavrankapetanović za novinsku agenciju Fena.

Najavio je da će biti nastavljene aktivnosti stavljanja u funkciju novih kapaciteta Centralnog medicinskog bloka (CMB) Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), te ističe da će tako osiguranicima KS biti raspolaganju i najnovije dijagnostičke procedure kao što je PET CT.

Gavrankapetanović naglašava da je tome umnogome doprinijela podrška zastupnika u Skupštini KS koji su nedavno dali saglasnost na Izmjene i dopune Plana kapitalnih ulaganja u javnim zdravstvenim ustanovama u periodu 2011. - 2013. godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije