Ahmed Burić: Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Radiosarajevo.ba
Ahmed Burić: Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Nekoliko datuma obilježilo je povijest Sarajeva. U takvim je stvarima nemoguće praviti selekciju, ali bi se moglo reći da se bolje pamte oni koji sobom nose miris katastrofe nego oni vezani za prosperitet  i blagostanje.  No, ako postoji simbolički datum koji povezuje skoro sve aspekte bivanja glavnoga grada Bosne i Hercegovine, onda je to 6. april. To je dan kojim je u bivšoj Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat 1941. godine. Četiri godine kasnije u akcijama 2, 3. i 5. Korpusa Jugoslavenske armije, te 11. i 13. Krajiške brigade, 18. Srednjobosanske brigade, 6. aprila 1945. slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno.

Piše: Ahmed Burić za Radiosarajevo.ba

U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, 10.961 građanin Sarajeva dao je svoj život. Računa se da je stradalo 7.092 Jevreja, 1427 Srba, 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Slučaj ili nikada dovoljno istražena dubina ljudske destrukcije, htjet će da Sarajevo istog dana, 6. aprila 1992, ponovo bude napadnuto: ovoga puta od ostataka JNA i srpskih paravojnih formacija. Istovremeno dok je Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznavala Bosnu i Hercegovinu, na grad su počele padati granati i pljuštati snajperski meci koji su u skoro četiri godine opsade ubile 11.541 civila, od kojih 1.598 djece.

Danas, dvadeset i tri godine od tog događaja, u izmijenjenom, ranjenom, nesigurnom, podijeljenom, ali Sarajevu koje stoji, slavimo Dan grada. Htjeli smo da naši sugovornici budu oni koji su svojim primjerima ili žrtvama obilježili jedno vrijeme, ali kojima njihova svijetla uloga u tim događajima neće zaslijepiti oči u ocjenama današnjih i budućih perspektiva Sarajeva.  

Današnje Sarajevo nije baš idealno mjesto za život, ali je jedino koje imamo.  Kolektivno pamćenje je jedan od uvjeta da se novi napadi na Sarajevo nikada ne ponove. A oprost je ono što se uči, i biva zalog za napredovanje, grada i novih generacija u njemu.

Sretan vam, dakle, 6. april, drage čitateljke i slušateljke i čitatelji i slušatelji Radija Sarajevo. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije