Ademir Kenović o novootvorenom odsjeku za produkciju na ASU

Radiosarajevo.ba
Ademir Kenović o novootvorenom odsjeku za produkciju na ASU


Akademija Scenskih umjetnosti u Sarajevu objavila je konkurs za upis u I godinu studija u školskoj 2010/2011. godini na Odsjeku za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti, prenosi www.bhfilm.ba.

Planirano je da se u ovoj školskoj godini upiše 15 studenata

Pravo da konkurišu imaju kandidati sa završenom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju. Kandidati za upis polažu kvalifikacioni ispit kojim se vrši provjera sklonisti i sposobnosti kandidata za bavljenje produkcijom i menadžmentom u oblasti scenskih umjetnosti.

Kandidati su obavezni da uz prijavu prilože:
- Originalne svjedodžbe o završenim razredima srednje škole završene u Bosni i Hercegovini u četverogodišnjem trajanju, odnosno odgovarajuće nostrificirane dokumente za kandidate koji srednju školu nisu završili u Bosni i Hercegovini (ukoliko su dokumenti u postupku nostrifikacije prilažu se prevedeni i od strane sudskog tumača ovjereni dokumenti),
- Originalnu diplomu o završenoj srednjoj školi,
- Izvod iz matične knjige rođenih,
- Uvjerenje o državljanstvu
- Druge dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima
- Motivaciono pismo
- Tabelarnu biografiju
- Fotografija kandidata u formatu 9X16

Postupak odabira kandidata (bodovanje) i druge propozicije regulisane su Odlukom o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda prijema kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u školskoj 2010/2011. godini Pravilnikom za polaganje prijemnog ispita na Odsjeku za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti.

Prijave na konkurs moraju stići do 13.09.2010. godine, a kvalifikacioni ispit počinje 17.09. 2010. godine

Sve informacije o prijemnim ispitima na sva tri odsjeka mogu se preuzeti i sa zvaničnog web sajta ASU

....

Povodom osnivanja odsjeka za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti na sarajevskoj Akademiji scenskih umetnosti, šef katedre Ademir Kenović dao je intervju za e-novine u kojem je, između ostalog, i rekao:
"Inicijativa postoji odavno ali smo se tek u zadnje tri godine u potpunosti posvetili radu na elaboratu o odsjeku a nakon prihvatanja elaborata od strane Vlade Kantona Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu nastavnom planu i programu studiranja. Elaborat je izradila radna grupa u kojoj su bili Zijad Mehić, Pjer Žalica, Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo, Jovan Marjanović, Snežana Marić i ja uz stalne konsultacije sa našim internacionalnim partnerima. Prije mjesec dana Univerzitet je odobrio rad Odsjeka tako da je sada u septembru prijemni ispit i primićemo prvu generaciju studenata."

Na pitanje da li će se katedra produkcije i menadžmenta baviti djelatnostima u svim scenskim medijima- pozorištu, filmu, televiziji i, eventualno, radiju, te kako izgleda nastavni program, Kenović je odgovorio:
"Program je koncipiran tako da se studenti u tri godine studiranja obučavaju za rad u svim scenskim medijima filmu, pozorištu, TV i radiju te novim medijima i produkciji dogadjanja kao što su festivali, koncerti ili neki veliki eventi… Nastava će se izvoditi kroz tri ključna segmenta, odnosno studenti će se prvo temeljno upoznati sa elemenatima produkcije zatim će se na osnovu konkretnih i poznatih praktičnih radova (film, pozorišna predstava, TV / radio format, koncert...) i master class predavanja koja će držati stručnjaci iz prakse raditi analize i produbljivanje znanja o pojedinim segmentima. Treći dio je praktični rad gdje će studenti primjenjivati znanja a planom je propisana obavezna praksa tokom raspusta u nekoj od producentskih kuća, pozorišta, festivala..."

Među predavačima naći će se renomirana imena sa velikim iskustvom, o čemu Kenović kaže:
"Predavači na Odsjeku će biti profesori sa Akademije, stručnjaci iz prakse iz BIH, regije i svijeta, kao što su Katriel Shory (direktor Izrealskog filmskog fonda), Pierre Spengler (producent filmova o Supermenu), Čedomir Kolar (producent filma Ničija zemlja), Marion Doering (direktor Evropske filmske akademije), Roberto Olla (generalni sekretar Eurimages), Darko Lukić (teatrolog), Svetozar Cvetković (producent), Pjer Žalica (reditelj), Anja Rogljić (TV producent), Dubravko Merlić (TV producent) , Mirsad Purivatra (direktor Sarajevo Film Festivala), Jovan Marjanović (predstavnik BIH u Eurimages, rukovodilac Industry sekcije SFF) Amra Bakšić Čamo (rukovodilac koprodukcijskog marketa CineLink), Srdjan Vuletić (reditelj), Branko Šimunac (direktor filmova Karaula, Teško je biti fin, Gori vatra), Zoran Andrić (pomoćnik režije sa dugogodišnjim iskustvom) Adnan Osmanagić (direktor RSG radija, naslušanijeg radija u BIH), Neven Kulenović (direktor marketinške agencije SV-RSA) i mnogi drugi. Obavezni seminari u okviru predmeta Produkcija su ekonomija i pravo koje će predavati Jasmin Hošo (profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, doktorirao sa radom “Efekti regionalnih integracija na poslovanje transnacionalnih kompanija”) i Sead Miljković u saradnji sa Wolf’&Theiss, vodećom regionalnom advokatskom kućom. Takođe, engleski i francuski će biti obavezni predmeti jer smatram da su to instrumenti bez kojih ne mogu raditi. Odsjek je dogovorio saradnju sa EAVE (vodećim evropskim programom za razvoj mladih producenata) i Evropskom filmskom akademijom i to će vjerujem doprinijeti apsolutno neophodnoj internacionalnoj dimenziji studija."

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije