Academy387: Počeo kurs razvoja mobilnih aplikacija za najnovije Apple uređaje

Radiosarajevo.ba
Academy387: Počeo kurs razvoja mobilnih aplikacija za najnovije Apple uređaje

Centar za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacijskih tehnologija Academy387, smješten u sarajevskom tehnološkom parku HUB387, započeo je s desetodnevnim kursom razvoja aplikacija za iOS platformu.

iOS je ime za operativni sistem koji je razvila američka kompanija Apple Inc. za iPhone, no danas se ova platforma koristi i i za druge proizvode kao što su iPad, Apple TV, IPod Touch.

Nedavno održane radionice s IT firmama i studentima tehničkih fakulteta pokazale su da su potrebe za obukama iz razvoja iOS aplikacija trenutno možda i najtraženije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj kurs je namijenjen budućim developerima koji trebaju dobiti uvid u razvoj mobilnih aplikacija za iPhone uređaje. U prvoj polovini treninga polaznici će se upoznati s osnovnim pojmovima Objective-C programskog jezika i osnovnim principima razvoja iOS aplikacija, dok će drugi dio obuhvatiti napredne koncepte i složenije tehnike razvoja mobilnih aplikacija.

Cilj kursa je da svi učesnici nauče razvijati sopstvene aplikacije, od osnovnih postavki preko postavljanja baza podataka i interakcije s korisnicima, sve do objavljivanja aplikacija na App Storeu.

U narednom periodu je planirano i održavanje naprednog kursa za profesionalce kako bi poboljšali svoje znanje i time pomogli svojim firmama da budu konkurentniji na tržištu.

Ovaj kurs podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (www.innovation.ba).

HUB387, je prvi tehnološki park u Sarajevu. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 16 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije