800. obljetnica dolaska franjevaca u BiH

Radiosarajevo.ba
800. obljetnica dolaska franjevaca u BiH

Foto: arhiv

U Srebrenici se obilježava 800. obljetnica dolaska franjevaca u BiH, kao jednom od mjesta u kojem su franjevci ponajviše i boravili, te su zbog toga ovaj kraj nazvali Bosna Srebrena, javlja Onasa.

Godine 1271. ovdje su franjevci sagradili crkvu Svete Marije, ali je vrijeme učinilo svoje i ona je srušena, a u pisanim dokumentima nije obilježena njena lokacija. Dugo godina je trajalo traganje za ostacima ove građevine, a stručna lica su obilazila kompletnu općinu Srebrenica, gdje se pretpostavljalo da je mogla biti sagrađena.

Krajem 80-tih godina prošlog vijeka, Ramo Malagić iz naselja Klisa je u neposrednoj blizini centra Srebrenice imao namjeru u svom dvorištu sagraditi novu kuću, ali su radnici, kopajući temelje, naišli na temelje neke stare građevine i velike kamene ploče. Detaljnim arheološkim radovima utvrđeno da su to ostaci crkve Svete Marije.

Redovne mise i obredi u Srebrenici

Na ovim temeljima 1991. godine sagrađena je nova crkva, koja je tokom ratnih dešavanja pretrpila djelimično oštećenje, ali je obnovljena.

Katolici, kojih ima četrdesetak u Srebrenici, redovno ovdje održavaju mise i vjerske obrede, a nekoliko ih je predvodio i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Danas će u ovoj crkvi biti održana misa i sat povijesti.

Prošle godine ovdje je, zbog značaja Srebrenice u povijesti franjevaca, započelo i obilježavanje 800. obljetnice franjevaca u BiH, prenosi Onasa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije