8. maj, Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Radiosarajevo.ba
8. maj, Svjetski dan borbe protiv raka jajnika


U srijedu, 8. maja, prvi put će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. U našoj zemlji, obilježavanje ovog važnog datuma kojim se podiže svijest o prevenciji bolesti raširene među ženama, na sebe je preuzelo Udruženje građanki Renesansa, koje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma.

"Renesansa svoje aktivnosti usmjerava kroz institucije sistema u nastojanju da na taj način riješimo probleme pacijenata. U saradnji sa Udruženjem onkologa FBiH radimo niz projekata, a jedan od tih projekata je i obilježavanje  Međunarodnog dana svjesnosti o raku jajnika”, istaknula je Spomenka Hadžić, predsjednica ovog Udruženja.

Rano otkrivanje bolesti ključno

Dr. Anes Pašić, medicinski onkolog Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo što se i BiH uključila u kampanju obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o raku jajnika na samom početku kampanje.

"Od raka jajnika u svijetu godišnje obolijeva oko 250.000 žena, šesti je po učestalosti kada su u pitanju maligna oboljenja kod žena, a radi se o najmalignijem ginekološkom tumoru. Ovom kampanjom želimo raditi na podizanju svijesti i edukaciji o ranim simptomima i znakovima koji upućuju na rak jajnika sa ciljem  poticanja žena da reagiraju na vrijeme kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi. Ako se dijagnosticira i liječi na vrijeme, kada je rak ograničen na jajniku, petogodišnja stopa preživljenja je više od 90 posto. Nažalost, manje od 20 posto oboljelih otkrije bolest u ranoj fazi, zbog toga što su simptomi nespecifični. Još jedan uzrok kasnog dijagnosticiranja bolesti leži u činjenici da ne postoji  pouzdana dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka jajnika– screening, istaknuo je dr. Pašić.  

Važno primijetiti simptome na vrijeme

Dr. Vanesa Dujso – Radaslić, specijalista ginekolog  iz Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, istaknula je da u BiH godišnje oko 200 žena oboli od karcinoma jajnika. Kao neke od faktora rizika dr. Dujso je istaknula da od raka jajnika češće obolijevaju žene u menopauzi, žene u čijoj porodici je bilo slučajeva raka dojke ili raka grlića maternice težene koje nisu rađale.

"Simptomi raka jajnika  su povećana veličina trbuha, uporna nadutost, teškoće pri jedenju, odnosno, osjećaj sitosti, bolovi ili bol u zdjelici, osjećaj potrebe za mokrenjem hitno ili često. Ukoliko su ovi simptomi konstantni traju u kontinuitetu nekoliko sedmica, potrebno se odmah javiti ljekaru. Vrlo je bitno naglasiti da se rak jajnika ne može otkriti PAPA testom", rekla je dr. Dujso Radaslić.

Vezano:
O ginekološkim pregledima, otvoreno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije