62.000 gledalaca na Koševu: Džinović, Šaulić, Kusturica, Karajlić, Tifa...

Radiosarajevo.ba
62.000 gledalaca na Koševu: Džinović, Šaulić, Kusturica, Karajlić, Tifa...

Davorin Popović, Ibro Selmanović, Nele Karajlić, Haris Džinović, Šaban Šaulić, Miroslav Ilić, Emir Kusturica... samo su neka od imena koja su davne 1986. godine učestvovali na najvećoj sportsko-muzičkoj manifestaciji u Sarajevu do tada. 

Jedanaestog juna je na stadionu Koševo održana priredba pod nazivom Sjećaš li se Bembaše, pred 62.000 gledalaca, uz učešće 152 pjevača, muzičara i drugih gostiju. Ova manifestacija organizirana je s ciljem da sav prihod ide u fond za revitalizaciju nekada čuvenog kupališta i izletišta, a glavni nosilac bio je sarajevski "Diskoton".

Priredba je bila sačinjena od dva dijela: utakmice između fudbalskih selekcija pjevača i muzičara Beograda i Sarajeva (treneri: Dragan Džajić i Boško Antić), te koncert koji je trajao do poslije ponoći, pisao je tada čuveni Yugopapir.

Početni udarac, koji je i označio start priredbe i utakmice, izvela je Lepa Brena, a pored nje su sudije Salem Prolić i Miodrag Čolić.

Komentator

Da bi sve bilo u velikom stilu utakmicu je komentirao Dragan Nikitović. Najčešće je pominjao ime Ibre Selmanovića, beka sarajevske ekipe, koji je čak deset puta ulazio u igru.

Od mnoštva duhovitih komentara izdvajamo onaj nakon prvog gola, koji je postigao Emir Kusturica:

"Dok je Kusturica šutirao, golman Beograđana bio je na službenom putu". 

Najbolji igrač utakmice bio je Mišo Mijatović koji je tri puta ubacio loptu u gol Sarajlija. 

Beograđani su imali i svog najsporijeg predstavnika - Dobrivoja Topalovića. Tu laskavu titulu stekao je nakon što je u toku utakmice uspio jednom pretrčati teren po dužini.

Kapiteni

Na terenu su najviše izgarali kapiteni ekipa Šaban Šaulić i Haris Džinović. Trčali su svih devedeset minuta i prava je šteta što selektor reprezentacije Jugoslavije Miljan Miljanić nije prisustvovao ovom susretu. Vjerovatno bi i za njih bilo mjesta u "plavom" timu.

Plašljivi zid

Beograđani su se najviše plašili slobodnih udaraca koji su izvodile Sarajlije. Posebno plašljiv u živom zidu, kako se to vidi na slici, bio je Miroslav Ilić. Iako se okrenuo prema svom golu, ruke je, za svaki slučaj, držao u pripravnosti.

U objektivu je i semafor s rezultatom koji je u tom trenutku glasio 3:2 za sarajevsku ekipu.

Ipak, na kraju su slavili Beograđani. Rezultat 4:3. 

Terapija

Duško Bajević, pomoćnik selektora sarajevske ekipe Boška Antića, brinuo se o povredama. Na meti protivničkih igrača najčešće je bio legendarni centarfor Indeksa Davorin Popović.

Nastup Popovića, Nikitović je prokomentirao:

"On jedva trči zbog vode u kolenu. A zli jezici tvrde da je to - vino".

Publika uz Neleta

Sarajevski rockeri su na priredbu izveli svoju najbolju ekipu, uz male izuzetke. Teško je reći da li su više znanja i umijeća pokazali na terenu ili na pozornici.

Na slici su (u prvom planu) Zijo Rizvanbegović, Nele Karajlić i Hari Varešanović. Karajlić je, uz Kusturicu, imao i veliku podršku publike kao - igrač.

Druženje

Uvijek raspoložen za slikanje i druženje s kolegama Mladen Vojičić Tifa, kojem je kosa porasla na sasvim pristojnu dužinu, pokazao je da ne krije simpatije prema kolegici Jasni Gospić.

Gospićeva je nedavno nagovještavala prelazak u narodnjačke vode, ali, sudeći prema prijemu publike na ovoj fešti, za to, trenutno, nema potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije