5.000 KM da bi učenici zavoljeli pozorište

Radiosarajevo.ba
5.000 KM da bi učenici zavoljeli pozorište

Općina Centar izdvojila je 5.000 KM za učenike osnovnih škola s područja ove gradske općine kako bi besplatno pogledali predstave Opere, Baleta i Drame Narodnog pozorišta.

Predstavama je prisustvovalo 1.965 učenika sedmih i osmih razreda iz 11 osnovnih škola općine Centar, saopćeno je iz ove općine.

Tokom decembra prošle godine osnovci su imali priliku pogledati baletne predstave ''Labudovo jezero'' i ''Palčica'', komedije ''Građanin plemić'' i ''Ženidba'', te vidjeti drame ''Balada o Omeru i Merimi'' i ''Legenda o Alipaši''.

Riječ je o učenicima osnovnih škola ''Vladislav Skarić'',''Silvije Strahimir Kranjčević'', ''Hasan Kikić'', ''Hasan Kaimija'', ''Safvet-beg Bašagić'' i ''Musa Ćazim Ćatić'', te dio učenika osnovnih škola: ''Isak Samokovlija'', ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Alija Nametak'','' Nafija Sarajlić'' i Katolički školski centar ''Sveti Josip''.

Projekt je nastavljen početkom marta ove godine, kada su predstavama u Narodnom pozorištu prisustvovali još i učenici osmih razreda OŠ ''Alija Nametak'', te sedmi razredi osnovnih škola: ''Nafija Sarajlić'', ''Isak Samokovlija'', ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' i Katoličkog školskog centra.

Djeca su imala priliku uživati u baletu ''Katarina bosanska kraljica'', operi ''Hasanaginica'', te komediji ''Građanin plemić''.

Općina ovakav vid saradnje s Narodnim pozorištem njeguje već niz godina. Na taj način omogućava osnovcima prisustvovanje najkvalitetnijim sadržajima kulture, a ujedno i pomaže i rad Kuće na obali, koja zbog nedovoljno novčanih sredstava posluje u otežanim okolnostima.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije