5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša

Radiosarajevo.ba
5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša

 

Već punih 40 godina 5. juni se obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša, čiji je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša. Datum 5. juni pada na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972., posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Na Konferenciji je naglašena potreba stvaranja ravnoteže između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti koje planeta može pružiti.

Dosadašnja obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša bila su označena temama poput zaštite zemlje, vode, ozonskog omotača, sprečavanja širenja pustinja, podške održivom razvoju, a proslave širom svijeta podrazumijevaju ulične skupove, biciklističke trke, sađenje drveća, recikliranje, kampanje čišćenja...

Zelena ekonomija

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je zelena ekonomija. Taj pojam se odnosi na industrije i privrede koje svojim djelovanjem doprinosse čistijem okolišu i boljoj, održivoj budućnosti za sve nas. Do 2050. godine će na Zemlji biti oko 9 milijardi ljudi, a već danas koristimo 1,3 do 1,4 puta više resursa nego što je dostupno. Razvoj zelene ekonomije je stoga briga svih nas, da bi se u narednim decenijama došlo do održivog razvoja i proizvodnje u skladu sa očuvanjem životne sredine. Zelena ekonomija je ona koja podrazumijeva najmanje zagađenja okoliša i efikasnu potrošnju resursa, a usto je i socijalno inkluzivna.

Zemlja domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je Brazil, jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu.

U Sarajevu će Svjetski dan okoliša biti obilježen danas na Vrelu Bosne, u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Šta svako može uraditi?

Najmanje što svako od nas može uraditi na Svjetski dan zaštite okoliša je počistiti dječije igralište ili zelenu površinu ispred svoje zgrade, opredijeliti se za racionalniju potrošnju vode i električne energije, otići na posao biciklom ili pješice, a ne automobilom, ponovno upotrebljavati i reciklirati... I nastaviti tako svih ostalih dana u godini. 

Vezano:

Počinje Festival energetske efikasnosti 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije