21. evropsko takmičenje učača Kur'ana: Ibrahim Bilčević iz Visočke medrese osvojio prvo mjesto

Radiosarajevo.ba
21. evropsko takmičenje učača Kur'ana: Ibrahim Bilčević iz Visočke medrese osvojio prvo mjesto

U Zagrebačkoj džamiji u petak i subotu održano je 21. Evropsko takmičenje učača Kur'ana, najprestižnije takvo takmičenje u Evropi.

Prvo mjesto u svojoj kategoriji na ovogodišnjem takmičenju osvojio je Ibrahim Bilčević, učenik trećeg razreda Medrese "Osman ef. Redžović" u Čajangradu kod Visokog, javlja Anadolu Agency (AA).

U kategoriji tilavet medresa učestvovali su predstavnici devet medresa iz tri države. Prvo mjesto s osvojenih 96,17 od mogućih 100 poena osvojio je Ibrahim Bilčević iz Medrese "Osman-ef. Redžović", drugo mjesto pripalo je Besimu Azemiju iz medrese u Skoplju s 91,33 poena, a treće mjesto s 91 poenom osvojio je Ahmed Hasić iz Medrese Džemaludin ef. Čaušević - Cazin.

Ove godine učešće na 21. evropskom takmičenju učača Kur'ana uzeo ukupno 61 takmičar u pet kategorija: hifz (učenje napamet) cijelog Kur'ana, hifz 15 džuzova (polovine) Kur'ana, hifz 5 džuzova Kur'ana, tilavet (melodično i pravilno učenje Kur'ana) i tilavet medresa.

U kategoriji tilavet prvi je bio Alpcan Celik (Turska), drugi Ahmed Alili (Hrvatska) i treći Muhammed Guntay iz Turske. U kategoriji 5 džuzeva najboji je bio Mevludin Mamuti (Makedonija), drugi Faris Perenda (BiH) i treći Ajdin Aliji (Makedonija). U kategoriji 15 džuzeva prvo mjesto je osvojio Anass Haddadi (Holandija), drugi Ramla Hassan (Finska) i treći Salahudin Hussein iz BiH. U kategoriji hifza najbolji takmičar je bio Veysel Yazici iz Turske, drugi Emrah Litrić (BiH) i treći Haris Čorbo (BiH).

​Članove ocjenjivačke komisije ove godine su činili Khaled Marghoub (Saudijska Arabija), Zayd Ismail (Finska), Bajram Ajeti (Makedonija), Selman Okumus, Fadil Bektaš (Bosna i Hercegovina) i Aziz Alili, predsjednik (Hrvatska).

Takmičenje je završeno svečanim proglašenjem pobjednika i tradicionalnim velikim mevludom na arapskom, bosanskom, albanskom i turskom jeziku, koji su izveli svi učesnici.

Inače, ovo takmičenje prvi put je organizirano prije 27 godina, u čast otvorenja Zagrebačke džamije. Ipak, uz pomoć suorganizatora, Svjetske organizacije za hifz iz Džede, Saudijska Arabija, i Ministarstva vakufa Katara, takmičenje se vrlo brzo afirmiralo, preraslo regionalne okvire i postalo najbolje evropsko takmičenje ove vrste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije