20 hiljada KM za sterilizaciju napuštenih pasa

Radiosarajevo.ba
20 hiljada KM za sterilizaciju napuštenih pasa

U Veterinarskoj stanici na Slatini potpisan je ugovor o realizaciji granta iz budžeta Općine Centar kojim su sredstva u iznosu od 20 hiljada KM izdvojena KJKP Veterinarska stanica d.o.o. Sarajevo za kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica na području Centra u 2012. godini.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Veterinarske stanice Sarajevo Nedim Brdarić.

"Općina Centar je i u prošloj godini izdvojila sredstva iz budžeta za ovu namjenu, tako da sada praktično nastavljamo realizaciju projekta koji je neophodan u nastojanju da se spriječi povećanje broja pasa lutalica na ulicama", kazao je prilikom potpisivanja ugovora načelnik Bećirević i podsjetio da će od aprila 2012. godine biti u funkciji azil za napuštene životinje u Prači, gdje će biti zbrinut određeni broj pasa koji lutaju ulicama Sarajeva.

Brdarić je istakao da je permanentna kastracija i sterilizacija pasa jedina metoda koja će dovesti do značajnog reduciranja broja nezbrinutih životinja u gradu. "Prošle godine kastrirano je i sterilisano oko 550 pasa na području četiri gradske općine. Današnje potpisivanje sporazuma omogućava kontinuiran rad na rješavanju ovog problema. Sa Općinom Centar njegujemo vrlo uspješnu dugogodišnju saradnju na polju veterinarske zaštite, odnosno kontrole epizotiološke situacije na području Centra", izjavio je Brdarić.

Aktivnosti na besplatnoj kastraciji napuštenih životinja će se provoditi u veterinarskim ambulantama na Stupu (Nikole Šopa 41) i na Slatini (Slatina b.b.). Pse će uz prethodnu koordinaciju sa Veterinarskom stanicom u ambulante dovoditi predstavnici nevladinih organizacija koje su također potpisnice protokola: Udruženje građana 'Pomoć životinjama – Help Animals, Udruženje za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini, Udruženje za zaštitu životinja Av Mau i Udruženje za zaštitu životinja Avlijaneri, kao i građani. Veterinarska stanica će obezbijediti smještaj pasa u stacionaru za vrijeme oporavka (jedan dan za mužjake i dva dana za ženke) te im za to vrijeme pružiti hranu i adekvatne higijenske uslove.

Čišćenje boksova, hranjenje životinja i monitoring će od ponedjeljka do subote u 14 sati obavljati uposlenici Veterinarske stanice, a nakon toga i nedjeljom brigu o psima preuzimaju predstavnici nevladinih organizacija. Prema riječima upravnika ambulante na Slatini Igora Jerkovića, svi operisani psi će također biti vakcinisani, očišćeni od endo-parazita i evidentirani te označeni markicom u uhu. Također pokušat će se tražiti i njihovo udomljavanje.

"Kastracijom se neće samo spriječiti povećanje brojnosti napuštenih životinja, nego će operativni zahvat utjecati i na njihovo ponašanje – bit će smanjena njihova agresivnost, nagon za kretanje i čuvanje teritorija...", naveo je Igor Jerković.

Predstavnici nevladinih organizacija i građani će imati obavezu svakog oporavljenog psa (koji eventualno ne bude udomljen) vratiti na mjesto gdje je boravio prije operativnog zahvata, u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. 

Još jedan slučaj silovanja psa u Sarajevu

Srbija uvodi policiju za životinje

Osuđivanje brutalnosti nad životinjama

Šta je dobrobit životinja?

BiH: Zemlja napuštenih životinja

Težak slučaj nasilja nad psima u Zenici (FOTO)
Rasplet priče o bačenim kučićima (VIDEO)
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)

Ismet Dizdarević: Danas pas, sutra možda i vaše dijete (AUDIO)
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije