2. april: Obilježavanje Svjetskog dana autizma

Radiosarajevo.ba
2. april: Obilježavanje Svjetskog dana autizma

 
Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (Urdas) čija je vizija dostojanstven i ispunjen život osoba sa poteškoćama iz autističnog spektra, obilježit će i ove godine, šesti put od usvajanja Rezolucije UN-a, 2. april - Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

S obzirom na ujednačenu geografsku rasprostranjenost poremećaja iz autističnog spektra (ASD-Autistic Spectrum Disorder), a na osnovu posljednjih izvještaja ministarstava zdravlja većih zemalja (SAD, Velika Britanija) smatra se da skoro jedan posto stanovništva ima neki od oblika poremećaja iz autističnog spektra. U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena baza podataka za dijagnosticirane, a zdravstveni, obrazovni i socijalni sistem je njima trenutno apsolutno neprilagođen i neadekvatan.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu će se obilježiti u utorak, 2. aprila 2013 u periodu od 12 do 14 sati ispred sarajevske Katedrale, gdje će biti postavljen štand sa promotivnom materijalima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije