18+: Velika akcija protiv alkoholizma u SBK

Radiosarajevo.ba
18+: Velika akcija protiv alkoholizma u SBK


Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Podaci Federalnog zavoda za statistiku za 2011. godinu su poražavajući: Broj registriranih maloljetnih alkoholičara u FBiH je 177, od čega dva ovisnika o alkoholu imaju manje od 7 godina!

Samo u Srednjobosanskom kantonu, registriran je 61 alkoholičar do 18 godina starosti, a o negativnim posljedicama konzumacije alkohola, svjedoče i podaci o saobraćajnim nesrećama, nasilju u porodici, narušavanjima javnog reda i mira i sl.

Trgovački lanci ne žele preuzeti odgovornost!

Prepoznavši alkohol kao jedan od uzroka najvećih socio-ekonomskih problema u našem društvu zbog kojeg najviše ispaštaju mladi ljudi, Centar za edukaciju mladih iz Travnika od 2009. godine, kroz program pod nazivom Stil života bez alkohola, strateški djeluje na smanjenje konzumacije alkohola među mladima i štete nastale kao rezultat konzumacije. 

Centar za edukaciju mladih (CEM) sa sjedištem u Travniku je najveća nevladina organizacija na području Srednjobosanskog kantona koja od 1998. godine djeluje u oblasti planiranog, sistemskog i profesionalnog rada s mladima, identificirajući njihove probleme, te kreirajući odgovarajuće programe i mehanizme djelovanja.

Početna ideja Centra za mlade u Travniku u cilju borbe protiv problema alkoholizma, bila je ostvarenje saradnje sa trgovačkim lancima, u svrhu dokazivanja kako su baš oni društveno odgovorni kada je u pitanju ovaj problem, te da se pridržavaju zakonskih odredbi o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima.

Sa današnje konferencije za medije u Travniku

''Nažalost, ova ideja nije urodila plodom. Oni koji vladaju potrošačkim dijelom našeg društva, nisu pokazali dovoljan interes i da rade za to društvo. Kroz niz isprika, kao i prebacivanje odgovornosti na više upravljačke redove svojih kompanija, i dan danas odlažu podršku ovoj ideji'', kažu iz CEM-a.

Akcija 18+

Iz ovih razloga, Centar za edukaciju mladih je u saradnji sa nekoliko partnera pokrenuo Akciju 18+, kojoj je cilj smanjenje prodaje i točenja alkohola maloljetnicima i posljedica koje iz toga proizilaze, a u skladu sa Zakonom o unutarnjoj trgovini FBiH, Zakonom o ugostiteljstvu FBiH i Zakonom o javnom redu i miru FBiH.

Dostupnost alkohola maloljetnicima je jedan od najvećih problema, navode iz Centra za edukaciju mladih. Nakon istraživanja provedenog u Travniku, dokazano je da maloljetnici mogu kupiti alkohol, bez da im prodavači zatraže identifikacijski dokument.

Sa današnje konferencije za medije u Travniku

Od deset objekata koji su nasumce odabrani za istraživanje pod nazivom 'Tajni kupac', maloljetni volonteri CEM-a su uspjeli u čak svih 10 objekata kupiti alkohol.

Također, podaci koji su dostavljeni Centru od strane Inspektorata Ministarstva privrede SBK/KSB, pokazali su da ne postoje registrirani prekršaji člana 10. Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i Člana 13. Zakona o ugostiteljstvu koji kažu da je zabranjeno prodavati alkohol maloljetnicima. 

U toku prošlog mjeseca, nakon iskazivanja podrške od strane ministra pri Ministarstvu privrede SBK/KSB, gdina Sedžada Milanovića, održani su radni sastanci sa Odjelom inspektorata Travnik Ministarstva privrede SBK/KSB, MUP-om SBK/KSB - Policijskom stanicom Travnik, Centrom za socijalni rad Travnik i Centrom za mentalno zdravlje Travnik, koji su rezultirali definiranim mjerama i aktivnostima Akcije 18+.

Sa današnje konferencije za medije u Travniku

Konkretne aktivnosti Akcije 18+

Nakon današnje konferencije za medije održane u Travniku, u periodu maj/juni 2013, slijedi medijska informativna kampanja za građane i prodavače putem emitovanja radio jingleova koji imaju za cilj upozoravanje na obavezu poštivanja navedenih Zakona. Uporedo s tim, CEM planira redovne aktivnosti u Centru za socijalni rad i Centru za mentalno zdravlje Travnik.

U sklopu redovnih aktivnosti Inspekcije SBK/KSB, planirano je i informiranje i upozoravanje vlasnika i uposlenih u trgovačko - ugostiteljskim objektima, kao i podjela promo materijala na nivou SBK/KSB.

Pored toga, tu su i patrole policije i Inspekcije u danima vikenda (kontrola poštivanja zakonskih odredbi) i registracija maloljetnika od strane policije koji uživaju/kupuju alkohol, kao i obavještavanje Inspekcije i Centra za socijalni rad.

Aktivnosti se planiraju provoditi do augusta 2013. godine, kada će zvanično biti prezentovani i rezultati Akcije 18+.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije