1629 MNV: Uspješno završen ženski uspon na vrh Trebevića

V.A.Z.
1629 MNV: Uspješno završen ženski uspon na vrh Trebevića
Nedim Nalo / Vrh Trebevića

Tradicionalni Osmomartovski planinarski  pohod na vrh Trebevića održan je u nedjelju, uz rekordan broj učesnica. 

Iako je naziv pohoda "100 žena na Trebević", ove godine je u usponu učestvovalo njih preko 200. 

Organizatori i učesnice imali su sreću i sa vremenom, jer je danas u Sarajevu i okolici bio pravi proljetni dan. Staza prema vrhu planine još uvijek je prekrivena snijegom i ledom, što je usporavalo uspon i silazak, ali nije pokvarilo izvrsnu atmosferu. 

Uspon na Trebević - undefined

Foto: Maja Kapetanović: Uspon na Trebević

Uz desetak planinarskih vodičkinja, pohod je predvodila Dijana Harčinović Mandžo, koja je za Radiosarajevo.ba rezimirala: 

"Na tradicionalni pohod "100  žena na Trebević", koji organizuje Planinarski Savez kantona Sarajevo u saradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Sarajevo, danas se odazvalo 214 učesnica, od kojih je 150 popelo vrh Trebevica Sofe visok 1629 mnv. Manifestacija je protekla uspješno i bez problema. Uslovi nisu bili tako jednostavni, ali podrška članova Stanice planinarskih vodica bila je na nivou, pa je sve proteklo bez problema".

Uspon koji je počeo od "Prvog šumara", dug je preko 6 KM u jednom smjeru, a za to vrijeme savlada se visinska razlika od 560 MNV.  

Mnoge od sudionica pripadaju tzv. trećoj životnoj dobi, a planinarenje su odabrale kao vid rekreacije. Među njima su i gospođe koje ponosno ističu da imaju po 75 godina, Desanka Koprivica i Slavica Mijović. Planinarenjem su se, kažu, počele baviti kad su otišle u mirovinu, a ovakvi usponi ne predstavljaju im nikakav problem.  

Gospođe Desanka i Slavica - undefined

Foto: Maja Kapetanović: Gospođe Desanka i Slavica

Istraživanje / Kako planinarenje utječe na vaš mozak?

Pohod je završen u Planinarskom domu Stari grad, gdje je učesnicam poslužen ukusan planinarski grah, a svaka je dobila i cvijeće.  

Organizatori pozivaju građane Sarajeva da iskoristiti blagodeti planina koje imamo. Na udaljenosti od petnaestak minuta vožnje od centra grada, prostiru se prirodnje ljepote na kojima nam mogu pozavidjeti mnogi. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije