16.11. - Međunarodni dan tolerancije

Radiosarajevo.ba
16.11. - Međunarodni dan tolerancije

16. novembar se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan tolerancije. Obilježavanje je počelo 1995. godine kada je UNESCO ovaj datum odredio kao dan kad podižemo svijest o opasnosti netolerancije i važnosti tolerancije. 

Tolerancija prema drugima, njihovim uvjerenjima, idejama, načinu života koji nisu ista kao naša temelj je progresa društva i pluralne zajednice u kojoj svako doprinosi njenom bogatstvu. 

Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Zasnovana je na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savijesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima.

Biti tolerantan znači biti slobodan, držati se svojih uvjerenja i istovremeno prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu.  

Drugim riječima, tolerancija znači da prihvatamo druge bez obzira na spol, boju kože, religijska uvjerenja koja imaju, seksualnu orijentaciju, nacionalnost, političke stavove, što je i temelj poštovanja ljudskih prava.



 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije