16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (AUDIO)

Radiosarajevo.ba
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (AUDIO)
Ilustracija

25. novembar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a uličnom akcijom ispred sarajevske Katedrale aktivistice Fondacije CURE najavile su događaj koji će obilježiti ovogodišnjih 16 dana aktivizma u BiH i svijetu. Građane su upoznale sa ciljevima, historijom i potrebama ove kampanje protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom kontaktirali smo Vedranu Frašto, portparola Fondacije CURE.

"Svake godine globalna kampanja se vodi pod nekom određenom temom, a za međunarodnu temu kampanje 16 dana aktivizma za 2010. izabrana je struktura nasilja, definiranje međusobne povezanosti militarizma i nasilja nad ženama. Ove godine, ženske organizacije iz čitave BiH su se okupile i sastavile plan svojih aktivnosti u okviru kampanje. Tako da će biti preko 50 aktivnosti koje će raditi različite organizacije", rekla je Frašto za RadioSarajevo.

Nasilje nad ženama je prepreka ka ostvarivanju ciljeva jednakosti, napretka i mira. Problem je dosta i u neinforisanosti. Žene su pod velikim pritiskom tradicionalnih vrijednosti koje ih uče da trpe nasilje.Mi sada već imamo neku kulturu nasilja, a Fondacija CURE pokušava da transformiše kulturu nasilja u kulturu mira kroz aktivizam, angažiranu umjetnost, edukacije, istraživanja. Tako je ovih 16 dana prilika da se skrene pažnja da je skoro svaka treća žena žrtva nasilja. Samo u FBiH je tokom prošle godine bilo 317 stanovnica sigurne kuće, a procjenjuje se da je i ove godine sličan broj. Postoji osam sigurnih kuća u čitavoj BiH, a sve su vlasništvo nevladinih organizacija, objasnila je Frašto za RadioSarajevo.

Brojevi besplatnih SOS telefona na koje se može prijaviti nasilje nad ženama su:
FBiH: 1265
RS: 1264


Poslušajte čitav razgovor sa Vedranom Frašto:


{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/vedrana_frasto_2611.mp3{/audio}


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije