12, 5 miliona eura za drugu fazu HIV programa u BiH

Radiosarajevo.ba
12, 5 miliona eura za drugu fazu HIV programa u BiH


Predstavnici Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz Ženeve i Savjetodavnog odbora za HIV i AIDS u BiH potvrdili su danas, na sjednici Državnog koordinacionog tijela BiH za upravljanje programima tog fonda, u Sarajevu da je osigurano 12,5 miliona eura grant sredstava za BiH, a radi se o novcu za drugu fazu HIV programa koji implementira UNDP u naredne tri godine. 

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić precizirala je da statistika pokazuje da BiH spada u grupu država s niskom prevalencom HIV/AIDS-a u odnosu na druge države.

Ipak, odobrena će sredstva, bez obzira na to, biti vrlo korisna u prevenciji kao i za druge aktivnosti koje prvenstveno provode nevladine organizacije u BiH na podizanju svijesti o toj bolesti i razumijevanju oboljelih, javlja Fena.

Jedan od najvećih grantova dosad

''To je dosad jedan od najvećih grantova odobren jednoj od država u regiji i ponosni smo što smo, zajedno s UNDP-om, aplicirali za taj projekt'' kazala je Denisa Sarajlić-Maglić.

Označila je to i kao pozitivan primjer dobre suradnje Savjetodavnog odbora koji je imenovalo Vijeće ministara BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo u oba entiteta, kao i nevladinog sektora, Međureligijskog vijeća BiH koje je također bilo uključeno u izradu aplikacije, ali i akademske zajednice i UNDP-a koje je uspješno implementiralo prvu fazu tog programa i granta.

Pružanje pomoći rizičnim grupama

Iz Global fonda navode da će se tim novcem nastaviti  pružanje pomoći rizičnim grupama poput injekcionih korisnika droga, muškaraca koji imaju seks s muškarcima, seksualnih radnika, te marginalizirane populacije, a fokus je i na prevenciji i na tretmanu. 

Nešad Šeremet iz UNDP-a kaže da je u prvoj fazi utrošeno oko deset miliona eura. Dosad je, između ostalog, uspostavljeno 26 centara za mlade, 23 centra za besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS i ostale seksualno prenosive bolesti. 

''Namjera da se što više ljudi s rizičnim ponašanjem testira, a Globalni fond insistira da se fokusiramo na injekcione korisnike droga, muškarce koji imaju seks s muškarcima, te seksualne radnike'', kazao je Nešad Šeremet.

Do 2012. registrirana 221 HIV-pozitivna osoba u BiH

Podaci pokazuju da je do kraja 2012. u BiH registrirana 221 HIV pozitivna osoba, od čega ih se kod 120 razvio AIDS. Osobe kojima je potrebna antiretroviralna terapija liječe se u kliničkim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, a prema izvještajima tih klinika u BiH trenutno 108 osoba živi s HIV-om. 

Savjetodavni odbor za HIV i AIDS u BiH broji tridesetak članova, a čine ga članovi vladinog i nevladinog sektora, te medicinski stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije