11. oktobar, Međunarodni dan djevojčica

Radiosarajevo.ba
11. oktobar, Međunarodni dan djevojčica

Međunarodni dan djevojčica koji se na prijedlog Ujedinjenih nacija obilježava danas, 11. oktobra, podsjeća na nužnost rješavanja problema nasilja i diskriminacije nad djevojčicama, osnaživanja ove ranjive grupe i poštivanja njihovih ljudskih prava.

Problem dječijih brakova

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica je pitanje dječijih brakova, koji predstavljaju kršenje ljudskih prava i utiču na sve aspekte života djevojčica. Dječji brak uskraćuje djevojčici djetinjstvo, prekida njeno obrazovanje, ograničava joj mogućnosti, povećava rizik od nasilja i zlostavljanja, odvaja je od vršnjaka i ugrožava njezino zdravlje.

Od tri mlade žene starosne dobi 20 do 24 godine u svijetu, više od jedne je prvi put stupilo u brak prije nego što su napunile 18 godina. Trećina njih je stupila u brak prije nego što su napunile 15 godina. Dječji brak rezultira ranim i neželjenim trudnoćama koje predstavljaju opasnost po zdravlje djevojčica.

Obrazovanje kao zaštita

Djevojčice s niskim nivoom obrazovanja su u većoj opasnosti od ranog braka, a pokazalo se da dječji brak doslovno prekida obrazovanje djevojčica. S druge strane, mogućnost da se djevojčice sa srednjim obrazovanjem udaju prije punoljetstva je šest puta manja, što obrazovanje čini jednom od najboljih strategija za zaštitu djevojčica i borbu protiv dječjih brakova.

Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS) iz 2006. godine pokazalo je da se jedna od deset žena (u dobi od 20 do 49 godina) u Bosni i Hercegovini udala prije nego što je napunila 18 godina. Procjenjuje se da je taj broj znatno veći u slučaju Romkinja.

Mjere prevencije

Vlasti se pozivaju da u saradnji sa akterima civilnog društva i međunarodnom zajednicom poduzmu korake za zaustavljanje štetne pojave dječjih brakova i da:

Podižu svijest javnosti, posebno u romskoj populaciji o dječjem braku kao kršenju ljudskih prava.

Poboljšaju pristup kvalitetnom osnovnom i srednjem obrazovanju za sve uključujući i Rome.

Aktiviraju djevojčice, dječake, roditelje i vođe s ciljem promocije prava djevojčica i stvaranja mogućnosti za njih.

Podrže djevojčice koje su već u braku tako što će im pružiti mogućnosti za školovanje, usluge zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja, životne vještine, mogućnosti i zaštitu od nasilja.

Rade na osnovnim uzrocima dječjih brakova, uključujući spolnu diskriminaciju, nejednako vrednovanje djevojčica, siromaštvo ili kulturološka opravdanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije