101 ideja za inovativne nastavnike

Radiosarajevo.ba
101 ideja za inovativne nastavnike

Nakon uspješno održane zadnje faze obuke nastavnika osnovnih i srednjih škola iz oba bh. entiteta u okviru globalne Microsoft inicijative "Partneri u učenju", početkom septembra je u saradnji s nadležnim obrazovnim institucijama u BiH kreiran priručnik "101 ideja za inovativne nastavnike".

„Ideja je dio globalnog projekta PIL (Partners in learning) koji je Microsoft u svijetu pokrenuo 2003. godine, u saradnji sa lokalnim ministarstvima obrazovanja. Unutar tog projekta postoji niz inicijativa u osnovnim i srednjim školama. Počinje se tako da se prvo unaprijedi znanje nastavnika o informacionim tehnologijama – kako koristiti IT u obrazovanju, bez obzira na to o kojem se predmetu radi“, kaže Vedran Šolaja iz Microsofta BiH za RadioSarajevo.

Priručnik nastavnicima nudi pomoć u istraživanju i iskorištavanju potencijala koje Microsoft Office alati nude za pripremu i za održavanje nastave. Sastoji se iz dva dijela - "Efikasne tehnike za organizaciju učenja" te "Zadataka s primjerima upotrebe tehnologija".

Prvi dio priručnika na jednostavan način opisuje tehnike rada s učenicima, posvećujući pažnju njihovom ispitivanju i ocjenjivanju, pritom koristeći kombinaciju tradicionalnih i modernih tehnika te konstruktivne pedagogije, dok drugi dio daje pregled ideja za konkretnu upotrebu Microsoft Office alata u matematici, prirodnim i društvenim naukama i jeziku, kažu u bh. Microsoftu.

Besplatan primjerak Priručnika svi nastavnici mogu preuzeti s web stranica "Partneri u učenju" http://pilbih.spaces.live.com ili sa web prezentacije www.skola.ba, kao i sa zvaničnih web stranica ministarstava obrazovanja u FBiH i RS.

„Besplatni priručnici biće distribuirani i u škole u 'hardcopy' i elektronskom formatu, uz saglasnost ministarstava obrazovanja koja su priručnik razvijen u Mađarskoj ocijenila korisnim i zanimljivim za školstvo. Naredne godine će nastavnici iz BiH moći aplicirati sa svojim projektima koji uključuju IT na forumu inovativnih nastavnika, a kreator najboljeg projekta imaće priliku da se predstavi i u inostranstvu“, najavljuje Vedran Šolaja nove Microsoft-ove aktivnosti.

Program "Partneri u učenju" za nepunih je godinu dana postojanja u BiH ostvario niz pozitivnih rezultata. On će trajati do 2013. godine, a Microsoft BiH planira da tokom pet godina u taj program uloži oko 500.000 dolara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije