10. rođendan šestmilijarditog stanovnika Zemlje

Radiosarajevo.ba
10. rođendan šestmilijarditog stanovnika Zemlje

U raznim krajevima Zemlje u utorak, 12. oktobra 1999., je prvi put odjeknuo plač oko 370 hiljada novorođene djece, a jedno od njih je (statistički) šestmilijarditi stanovnik našeg planeta. Šestmilijarditi stanovnik Zemlje je dječak kojega je u prvim minutama 12. oktobra u Sarajevu rodila Fatima Mević iz Visokog.

Kako su prenijeli mediji, dijete je bilo dugo 52 centimetra i teško tri kilograma, a rođeno je dvije minute poslije ponoći u gradskom rodilištu i prvo je u obitelji Mević. Porođaj su obavili liječnici Idriz Bukvić i Sebija Izetbegović.

Na posebnoj svečanosti poslijepodne u Sarajevu, dječak je proglašen šestmilijarditim Zemljaninom, a kumovao mu je glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Više od 10 hiljada Sarajlija, među njima i 1500 djece, ubijeno je u opsadi Sarajeva, međutim, glasnogovornik UN-a Douglas Coffman rekao je da je izbor grada bio slučajan.

“Simbolično, odlučili smo da to bude beba iz Sarajeva”, izjavio je Coffman. Dodao je da iza te odluke nema političkih ili bilo kakvih drugih razloga, napomenuvši da bi šestmilijarditi stanovnik bio Njujorčanin da je Annan bio u utorak u New Yorku.

UN je odlučio da 12. oktobar 1999. bude dan kada će svijet imati šest milijardi stanovnika. Prema tadašnjim procjenama UN-a, svjetska populacija će do 2050. godine narasti na 8,9 milijardi stanovnika.

Danas, šestmilijarditi stanovnik Zemlje proslavlja 10. rođendan, a svoju posjetu slavljeniku najavio je i gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen.

Pored novčane pomoći, koju Grad Sarajevo redovno uplaćuje šestmilijarditom stanovniku planete Zemlje, gradonačelnik će i prigodnim poklonom obradovati malog Adnana, najavljeno je iz Gradske uprave.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije