10 godina osmijeha i ljubavi: "Ruku na srce" obilježava jubilej

0
Radiosarajevo.ba
10 godina osmijeha i ljubavi: "Ruku na srce" obilježava jubilej
Foto: Ruku na srce / Brojne akcije

Humanitarno volontersko udruženje "Ruku na srce" ove godine obilježava deset godina djelovanja.

"U protekloj deceniji našlo se mnogo uspješno realizovanih projekata, volontera, radosti, ljubavi i pozitivne energije. Od samog početka i osnivanja, jedini cilj je bio pomoći ljudima u potrebi, vratiti im osmijeh na lice i barem malo olakšati svakodnevnicu. A oni su u tome uspijevali zaista mnogo puta", istakli su iz udruženja.

"Nijedno dijete bez paketića" je njihov najuspješniji i najdugotrajniji projekat.

Od prvobitno prikupljenih 350 novogodišnjih paketića za djecu iz porodica slabijeg materijalnog stanja, taj broj je dosegao čak 3.000 osmijeha koje su prethodne godine izmamili mališanima sa prostora čitave Bosne i Hercegovine.

"Ovaj projekat djeca ne pamte samo po onome što dobiju u paketiću, već po uspomenama koje skupa sa njima stvaramo taj dan. Pripremamo predstave, kreativne radionice i družimo se, kako bi dječija radost bila potpuna", istakla je Azra Hadžić, volonterka Udruženja.

Uprkos svim izazovima s kojima se suočavaju zbog trenutnog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, volonteri će i ove godine nastojati obradovati što veći broj djece.

Među hvale vrijednim projektima su i "Bajram je radost za svako dijete", u okviru kojeg volonteri pripremaju bajramske paketiće za najmlađe, "Opremimo djecu za školu", "Od srca za nju", u okviru kojeg povodom Dana žena nastoje obezbijediti higijenske potrepštine za pripadnice ljepšeg spola.

Tu je i projekat "10 životnih namirnica" koji se pokazao izuzetno važnim upravo u 2020. godini, "Vesela zima Ruku na srce“ gdje sedruže s djecom i vode ih u kina, pozorišta...

Osim ovih aktivnosti, Centar 'Ruku na srce' svake sedmice otvara svoja vrata porodicama koje tu mogu doći i izabrati potrebnu odjeću i obuću, što ne bi bilo moguće bez konstantne podrške sugrađana.

"Zaista je ogromna sreća biti u mogućnosti realizovati sve ove aktivnosti, izmamiti osmijehe na lica te ugrijati srca onima koji nas najviše trebaju", dodala je Hadžić.

U 2021. godini planirano je i uvođenje online kurseva francuskog te turskog jezika, a kako bi pomogli djeci u fazi prelaska u srednju školu, u planu je i projekat mentorstva za učenike završnih razreda osnovne škole.

Inače, projekat "Nijedno dijete bez paketića" svake je godine svoj vrhunac imao posljednjeg vikenda decembra, podjelom paketića i izvođenjem novogodišnje dječije predstave.

Kako je najavljeno, zbog epidemiološke situacije, uz podršku mnogih, ove su godine pripremili desetominutnu bajku. Njihov kratki film imat će svoju premijeru večeras s početkom u 19 sati na Facebook Fan Page-u i YouTube kanalu Udruženja "Ruku na srce".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije