! / Karić kategorična: Tražit ću da se vrate autentični natpisi na Bistričku stanicu

12. 05. 2021. u 14:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1707

Glavnim projektom rekonstrukcije i adaptacije Željezničke stanice Bistrik, predviđen je natpis na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu sa izvornim stanjem objekta.

Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu, te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi.

Trenutni natpis je zatečen i isti se neće zadržati.

"Iznenađena sam fotografijom natpisa sa kojeg je skinuta ćirilica sa Bistričke stanice. Tražiti ću od izvođača radova da se vrati autentični natpis na latinici i ćirilici. Ćirilica i latinica su dva ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini", napisala je gradonačelnica Karić na Twitteru.

Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda.

Gradonačelnica Benjamina Karić je postupajući društveno odgovorno, odmah tražila informacije o eventualnom propustu u obnovi ovog nacionalnog spomenika BiH, te dala nalog da se provjeri tačnost navoda u javnosti.

Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada, smatra Karić, mora da bude reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada, simboliziraju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (15)