Ponedjeljak na MESS-u: Priče o diskriminaciji i Sarajevskom atentatu

Radiosarajevo.ba
Ponedjeljak na MESS-u: Priče o diskriminaciji i Sarajevskom atentatu

U ponedjeljak na 54. MESS-u imamo priliku gledati tri predstave koji će zadovoljiti ukuse svih ljubitelja teatarske umjetnosti. 

"Tragikomečna priča o zapošljavanju", kako je nazvao autor Roberto Bacci - predstava Ti! Svi su dobrodošli, igrat će se u u Kamernom teatru 55 sa početkom u 18 sati. Kako je bilo u nedjleju kada je ova predstava prvi put igrana pred sarajevskom puiblikom, pogledajte na ovon linku. Opširnije o predstavi čitajte ovdje

Četrnaesta

U 20 sati, Narodno pozorište će biti mjesto igranja predstave Četrnaesta u režiji Ane Đorđević i produkciji Narodnog pozorište Republike Srpske. Četrnaesta se bavi kontekstom atentata koji je izvršio Gavrilo Princip na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, te se odmiče od uobičajenih političkih odgovora koji se nude i na stvari gleda iz ugla umjetnosti.

Festivalski dan će zatvoriti predstava Koštana koja na specifičan način govori o balkanskom patrijarhalnom ustrojstvu koji se danas kosi sa mnogim zakonima i normativima o ljudskim pravima. Predstava se primarno bavi položajem Roma u društvu te kroz mnoge primjere ukazuje na diskriminatorno postupanje društva i kršenje osnovnih ljudskih prava. Predstavu je režirao direktor Narodnog pozorišta Subotica, Andraš Urban, a gledatelji će je moći pogledati u Sarajevskom ratnom teatru od 22 sata.

Publika se posebno obavještava da se pomjeraju termini igranja dvije predstave u utorak 07. oktobra. Tako će predstava “Skupština“ svoje igranje imati u Narodnom pozorištu u 20 sati i 15 minuta, a predstava “Utroba kita“ u sarajevskom ratnom teatru u ponoć.

Onlin rezervacija ulaznica vrši se putem Navigatora. Kompletan program 54. MESS-a može se pronaći na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije