Odabran žiri studentskog programa bh. filma

Radiosarajevo.ba
Odabran žiri studentskog programa bh. filma

Zvanično je odabran žiri studentskog programa bh. filma, kao sastavnog dijela bh. film festivala, koji se održava u okviru 19. Sarajevo film festivala (SFF). 

U žiriju su ove godine: Tina Šmalcelj, Ajla Hamzić i Vladimir Kordanović, saopćeno je iz Udruženja bh. film festivala.

Studentski program BH film festivala iniciran je prije deset godina i od tada je postao prepoznatljiv i neizostavan dio SFF-a. Prošlogodišnji festival održan u julu 2012. bio je poseban po tome što je prvi put studentski program bio takmičarskog karatera. 

Tina Šmalcelj je scenaristica i rediteljica iz Sarajeva. Njen film 'Orfej' našao se u ovogodišnjoj selekciji takmičarskog kratkog filma SFF-a. Radila je kao asistentica produkcije na igranom filmu 'Snijeg' Aide Begić, te asistentica režije i konsultantica na scenariju za dugometražni film 'Sa mamom' Faruka Lončarevića koji je također ove godine u takmičarskoj selekciji SFF-a.

Ajla Hamzić je diplomirala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirala je film 'Lupus' koji je prošle godine dobio Nagradu za najbolji studentski bh. film. Nakon ove nagrade, film je obišao mnoge filmske festivale, te dobio i Nagradu za najbolju žensku ulogu (Maja Izetbegović) na Drugom međunarodnom festivalu studentskih filmova u Kazahstanu. 

Vladimir Kordanović je producent u producentskoj kući Balkan Film. Kao asistent produkcije za produkcijske kuće Balkan Film i Drina Film radio je na dugometražnim filmovima 'Neprijatelj', 'Falsifikator' i drugim.

Ove godine čak 27 studentskih dokumentarnih i kratkih filmova takmičit će se za tri nagrade - Nagradu za najbolji studentski film, Specijalno priznanje žirija i Diplomu žirija. 

Studenti s Akademije umjetnosti Banja Luka, Akademije scenskih umjetnosti i Sarajevo Film Academy provest će pet dana na Sarajevo film festivalu gdje će predstaviti svoje filmove i družiti se s ostalim gostima festivala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije