Moje preporuke: Jasna Hadžimehmedović Bekrić

Radiosarajevo.ba
Moje preporuke: Jasna Hadžimehmedović Bekrić

Modna dizajnerica i kostimografkinja Jasna Hadžimehmedović Bekrić prošle je godine bila u ekipi koja je otvorila Sarajevo Film Festival sa filmom Cirkus Columbia za koji je radila kostim. Osim ovog ostvarenja Danisa Tanovića, Jasna je potpisala kostimografiju i za njegov kratki film 11. septembar, ”Dobro uštimane mrtvace” Benjamina Filipovića, ”Nebo iznad krajolika” Nenada Đurića, te neke pozorišne predstave. 

RadioSarajevo: Koje sadržaje na ovogodišnjem SFF-u nećeš propustiti?
Hadžimehmedović - Bekrić: Ja sam veliki fan naseg festivala i pratim ga od samog početka. Na moju veliku žalost uspjevam pogledati mnogo manje filmova nego što bih željela. Nastojim da uvijek pratim sve filmove na otvorenom kinu Metalac. Svakako ću pogledati novi Danisov film Prtljag.

Obavezan je i dječiji program. Ja sam veliki fan crtanih filmova koje gledam zajedno sa svojim sinom. Današnji filmovi imaju dublje poruke kojima se djeci nastoje prenjeti i neke životne vrijednosti, što je odlicno. Što se tiče dječijeg programa, to je zaista izuzetan ugađaj. Djeca s pravom treba da učestvuju i uživaju u festivalskim danima.

RadioSarajevo: Koliko je gledanje filmova sastavni dio tvog posla kostimografkinje?
Hadžimehmedović - Bekrić: Filmovi koje ja volim su pretežno SF, dječiji, avanturistički, akcioni, i tu uvijek sve pršti od divnih kostimskih i scenografskih ideja. U zadnje vrijeme oduševljena sam kostimima Penny Rose - kostimografkinje Pirates of the Caribbean ili Colleen Atwood koja je radila kostime za Alice in Wonderland. To su zaista maštovite genijalne osobe koje me inspirišu i nadam se da ću jednom imati priliku raditi na jednom takvom projektu gdje ću moći maksimalno iskoristiti svoju maštu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije