Zmajevi širom svijeta: Bosanskohercegovački hakleri briljiraju u drugoj ligi Engleske

Radiosarajevo.ba
Zmajevi širom svijeta: Bosanskohercegovački hakleri briljiraju u drugoj ligi Engleske

Od početka oktobra prvi bosanskohercegovački malonogmetni  klub Hertfordshire Futsal Club LB Herts FC  takmiči se u drugoj Engleskoj ligi. Trenutno zauzimaju odlično drugo mjesto i naravno, kao svim sportistima, želja im je prelazak u elitni razred. Predsjednik kluba Nermina Behlića  osnivanju kluba jer u komercijalnoj Engleskoj ligi teško je opstati i uspjeti bez jakog sponzora.

''Ideja za osnivanje jednog bosanskog kluba u malom fudbalu pojavila se prvi put nakon povratka iz Italije, kad smo na Svjetskom prvenstvu dijaspore ispali u prvom krugu jer nismo bili kondiciono dorasli drugim timovima. Tako da smo odmah po povratku u Britaniju počeli da radimo na osnivanju kluba. Na samom početku klub je brojao nekih 15 igrača koji su počeli da igraju u nižoj Londonskoj ligi. U prvoj sezoni pokazali smo odličan kvalitet i bez poraza završili takmičenje, a sam taj rezultat privukao je nove fudbalere i aktiviste i na  treninzima se počelo okupljati i do 30 igrača željnih dokazivanja. Isti rezultat postignut je i u drugoj godini takmičenja i zahvaljujući tome dobili smo poziv na jedan izuzetno jak turnir u Londonu na kojem su učestvovali profesionalni  timovi iz prve i druge Engleske divizije. Na iznenađenje svih, pokazali smo najbolji fudbal i pobijedili na tom takmičenju, iako su nas svi smatrali totalnim autsajderima. Nakon osvojenog turnira, odgovorni ljudi iz engleskog Futsal saveza su nam predložili da se od oktobra mjeseca uključimo u drugu nacionlanu ligu Engleske - grupa jug, poslali smo aplikaciju i na osnovu postignutih rezultata, u konkureniciji 800 drugih timova primljeni smo u ovo takmičenje. Naravno da je to bio izazov za sve, prvo smo strukturu kluba morali prilagoditi pravilima lige i izabrati rukuvodstvo, tako da su u uže rukovodstvo kluba pored mene izabrani sekretar Irma Jakupović.  blagajnik Adis Balić, menadžer kluba Džemal Paratušić i dva člana Fahrudin Omerović i Bahrija Paratušić . Naravno, najveći problem kluba je njegovo finansiranje. Nažalost,  još nismo našli sponzora, pa igrači i rukvodstvo vlastitim sredstvima finansiraju treninge i takmičenje'', govori Behlić.

Članovi ovog, po mnogo čemu zanimljivog kolektiva su: Muhamed  Hukanović , Jasmin Odobašić, Amel Šahbaz, Sedin Mustafić, Adis i Elvis Balić, Elvis Grozdanić, Aldin, Muharem, Nihad i Denis Paratušić, Nermin Behlić, Enes Hasanbegović, Muaz Hamidović , Ajdin Gredelj, Esad Jordamović, Armin Mešić, Nedim Deomić, Samir, Arnel i Amar Jakupović, Sabahudin Saldumović, Adnan Menković, Haris  Hodžić, Nedžad Mehdić,  Fahro Kahrimanović. 

Osim sportskog aspekta, veoma važna činjenica je da klub djeluje i u odgojnom smislu, da je mladim Bosancima i Hercegovcima iz Londona i okolinih gradova ugradio ljubav prema sportu: “Pa vidite, fudbal je privukao našu omladinu iz ovog dijela Engleske, na treninzima se okuplja oko 35 fudbalera svih uzrasta i naravno da nam je ta odgojna komponenta veoma važna. Koristim ovu priliku da pozovem sve talentovane mlade igrače da nam se jave, da nam se pridruže da budemo još jači i bolji. Igranje u ovako značajnoj ligi je veoma bitno jer stalno na našim utakmicama prisustvuju razni treneri i skauti i to je prilika da mlade igrače neko vidi i uključi u profesionlani fudbal. Osim toga, odnedavno sa nama radi i naš kvalifikovani trener Enes Hasanbegović koji ima UEFA-inu licencu. S obzirom da imamo želju da od iduće godine igramo u Prvoj ligi, koristim priliku da pozovem sva bosanskohercegovačka udruzenja da nam pomognu da pozovemo pojedince i biznismene da postanu naši sponzori i na taj način da zajednički promovišemo našu domovinu ovdje u Velikoj Britaniji, zaključuje on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije