'Zlatne' bh. inovatorice: Hajrija Pleh i Azra Mujkić

Radiosarajevo.ba
'Zlatne' bh. inovatorice: Hajrija Pleh i Azra Mujkić

Učenice Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu, Hajrija Pleh iz Goražda i Azra Mujkić iz Zavidovića, osvojile su zlatnu medalju na 8. Međunarodnoj olimpijadi mladih inovatora, koja je održana od 3. do 5. maja u Tbilisiju u Gruziji.

One su predstavile projekt izrade biorazgradive plastike od listova ananasa u kategoriji hemije na kojem su radile pet mjeseci, a koji je pobijedio u konkurenciji među 146 projekata iz 35 zemalja, javlja Fena.

"Glavni cilj ovog projekta je bio da napravimo plastiku od obnovljivih materijala, koja bi bila biorazgradiva i ne bi štetila okolini. Na ovoj ideji smo radile pod mentorstvom profesora s Burch univerziteta i profesora iz Goražda", izjavila je Hajrija Pleh.

Osim što je odlična učenica, Hajrija je učestovala u BOSEPO naučnoj olimpijadi koju organiziraju Bosna Sema institucije u saradnji s univerzitetom Burch, na kojoj se mladim ljudima pruža prilika da prezentiraju svoju kreativnost u oblastima okoliša, energije i inženjeringa.

Slijedeći korak je bio učešće na Međunarodnoj olimpijadi inovatora, gdje je sa svojom kolegicom Azrom Mujkić uspješno predstavila BiH i upisala svoje ime na listu talentiranih i nagrađivanih stipendista Fondacije Hastor.

Svoju budućnost Pleh vidi u medicini.

"Medicina je nešto posebno jer se tu preklapaju svi ti neki moralni ciljevi prema kojima bi jedan čovjek trebao da teži, a to je da pomognete ljudima, usrećite nekog, jer vidjeti osmijeh na nečijem licu, to je ono za što živiš. Postoji jedna pjesma, najveća stvar koju ćete naučiti u životu jeste da volite nekog i da neko voli vas. To je najbitnije i mislim da bi i profesija trebala da se slaže s tim", kaže Hajrija Pleh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije