Vedran Bosnić: Želja nam je da igramo protiv reprezentacije BiH

Radiosarajevo.ba
Vedran Bosnić: Želja nam je da igramo protiv reprezentacije BiH

Vedran Bosnić, novi selektor košarkaške reprezentacije Švedske, koji već pet godina živi i radi u ovoj zemlji, trenersku karijeru počeo je 2007. godine u ekipi Sodertalje Kings iz Stockholma.

Tu je dvije sezone bio pomoćni trener, nakon čega je u sezoni 2010/2011. postao prvi trener Sodertaljea. Dva puta je vodio svoj tim do titule prvaka Švedske, a ti uspjesi donijeli su mu i dvije titule trenera godine u Švedskoj.

"Ponosan sam na svoj višegodišnji rad u Sordatelje Kingsima. Prošle godine smo osvojili titulu prvaka. Dosta mladih igrača koji su prošli kroz moj trenažni proces postali su mladi reprezentativci, a neki su se izborili i za seniorsku reprezentaciju. Ljudi iz švedske federacije su prepoznali moj rad i ponudili mi selektorsko mjesto", kazao je Bosnić za novinsku agenciju Fena.

Bosnić će s reprezentacijom Švedske u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2015. u Ukrajini igrati u igrati u grupi F, zajedno s reprezentacijama Latvije, Slovačke i Rumunije. Prema njegovom mišljenju favorit grupe je Latvija, dok šansu Švedske vidi u utakmicama protiv Rumuna i Slovaka.

"Optimist sam i pokušat ću uraditi sve da spremim ekipu i da se plasiramo na EP, što bi za Švedsku bio veliki uspjeh", izjavio je Bosnić dodajući da je u proteklom periodu bio u kontaktu s generalnim sekretarom Košarkaškog saveza BiH Harunom Mahmutovićem i dogovorio dvije prijateljske utakmice između Švedske i BiH, koje bi trebale biti odigrane u julu.

"Želja nam je da igramo protiv reprezentacije BiH koja je izuzetno jaka i koja je dovela odličnog trenera. Bit će izazov igrati protiv BiH", izjavio je Bosnić izražavajući nadu da će u budućnosti dobiti priliku i na klupi košarkaške reprezentacije BiH.

“To je naravno moja velika želja. Lijepo je biti selektor nekog nacionalnog tima, a posebno reprezentacije zemlje iz koje dolazite. To je san svakog trenera. Ja sam još mlad trener, a sadašnji selektor BiH Duško Ivanović je veliko ime. Na meni je da radim, dokazujem se i ostvarim dobre rezultate.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije