Vedran Bosnić po treći put trener godine u Švedskoj

Radiosarajevo.ba
Vedran Bosnić po treći put trener godine u Švedskoj

Bosanskohercegovački košarkaški strateg Vedran Bosnić, trener Sodertalje Kingsa, proglašen je treći put u karijeri trenerom godine u Švedskoj, javlja Fena.

Bosnić već pet godina živi i radi u Švedskoj, a trenersku karijeru počeo je 2007. godine u ekipi Sodertalje Kings iz Stockholma. Dvije sezone proveo je na mjestu pomoćnog trenera, nakon čega je u sezoni 2010/2011 postao prvi trener Sodertaljea.

Dva puta je predvodio svoj tim do titule prvaka te skandinavske zemlje, a košarkaški uspjesi donijeli su mu titule trenera godine u Švedskoj u sezonama 2010/11, 2011/12 i 2013/14. 

Bosnić ističe da mu laskava titula imponira, ali da su mu misli trenutno usmjerene ka narednoj utakmici švedskog playoffa.

"Izgubili smo šest igrača iz prošlogodišnjeg tima, ove godine smo igrali s podmlađenim sastavom i na kraju regularnog dijela prvenstva smo bili prvi s omjerom od 32 pobjede i četiri poraza. Mislim da je to osnovni razlog zbog kojeg sam izabran trenerom godine u Švedskoj. Lijepo je što sam dobio nagradu, ali svu koncentraciju sam sada usmjerio na polufinale playoffa. Želimo ući u finale i odbraniti titulu", izjavio je Bosnić za Fenu.

Trener Sordatelje Kingsa u martu ove godine imenovan je i selektorom košarkaške reprezentacije Šveske s kojom će pokušati izboriti plasman na prvenstvo Evrope 2015. godine. Šveđani će u igrati u F-grupi s reprezentacijama Latvije, Slovačke i Rumunije. 

U proteklom periodu bio je u kontaktu s Košarkaškim savezom BiH i dogovorio dvije prijateljske utakmice između Švedske i BiH, koje bi se trebale igrati 26. i 27. jula u Sarajevu.

Pratite sportsku rubriku portala Radiosarajevo.ba na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije