Važna godina za Hemona: Dva priznanja za 'Knjigu mojih života'

Radiosarajevo.ba
Važna godina za Hemona: Dva priznanja za 'Knjigu mojih života'

'Knjiga mojih života' autora Aleksandra Hemona, Sarajlije s adresom u Chicagu, za mjesec je dobila dva značajna priznanja, iz Amerike i Velike Britanije. 

BBC: Hemonova 'Knjiga mojih života' među 10 najboljih knjiga

Nakon što je uvrštena među deset najboljih knjiga na engleskom jeziku objavljenih u 2013. godini, prema izboru novinara i kritičara američkog magazina 'Time', sada je zauzela i visoko treće mjesto na spisku od 10 najboljih knjiga na svijetu ove godine koje je odabrala britanska TV kuća BBC. 

'Knjiga mojih života' su memoari kojima Hemon pokušava vratiti krhka sjećanja na Sarajevo i teme iz bosanske prošlosti povezati s američkom sadašnjošću. U istinitim pričama njegove nove knjige bavi se vlastitim i iskustvima ljudi koji su mu bliski i dragi. 

''Uvrštenje na te liste pokazuje da je ono što sam napisao stiglo do nekih čitalaca i da će moja knjiga svoj život nastaviti. To je najbolje čemu se pisac može nadati'', istakao je Hemon za Avaz.

Povjerio nam je i da piše novu knjigu o svom prošlogodišnjem boravku u New Yorku, koju bi premijerno trebao predstaviti 2015. godine. Pitali smo ga i kakav je položaj pisaca u Americi u odnosu na BiH. 

''Od pisanja se u Americi može živjeti, a u BiH je to veoma teško. Pisci u Americi imaju pristup velikoj publici, ali ta publika pred sobom ima nevjerovatan izbor. Nekih 10.000 naslova se objavi godišnje u Americi, od čega većina brzo nestane bez traga. Svaki ozbiljan pisac u Americi zna da se takav nestanak uvijek može desiti, te otud nema dreždanja po kafanama i prepiranja po novinama. Ja svaki dan u osam ujutro idem u ured, na posao, da pišem'', naglasio je Hemon. 

U svoj rodni grad dođe najmanje jednom godišnje i uvijek se raduje što će vidjeti drage prijatelje. No... 

''Uvijek me potrese opća degradacija života i cinična nebriga političke elite za vlastite građane. To ne može potrajati, neko će nastradati'', poručio je Hemon. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije