Umjesto novogodišnjeg zavjeta – darujte krv, evo kako! (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Umjesto novogodišnjeg zavjeta – darujte krv, evo kako! (FOTO)
/ Možda nekima izgleda jezivo, ali ovaj proces ne boli; FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

Vrijeme je darivanja, novogodišnjih želja i odluka. Jedan od najhumanijih gestova koji možete poduzeti je da dobrovoljno darujete krv, jer darivanjem krvi darujete ljubav. 

Da li znate da se od jedne doze krvi mogu spasiti čak tri života? Tokom procesa darivanja, krv se automatski raspoređuje u tri vrećice, od kojih se prave tri različita krvna pripravka. 

U to smo se uvjerili u Zavodu za transfuzijsku medicinu, koji je ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila pretposljednjeg dana stare godine. Željeli smo proći kroz sve faze darovanja krvi kako bismo čitateljima najvjernije prenijeli kako izgleda ovaj proces. 

Među našim novinarima bilo je iskusnih davalaca, kao i osoba koje krv daruju prvi put i koje su se uvjerile u najvažniju stvar – nije strašno i ne boli! A osjećaj kada završite s petnaestominutnim procesom darivanja uz saznanje da ste učinili human gest – nenadmašan je. 

Gdje sve možete darivati krv pogledajte u našoj interaktivnoj mapi.

U našoj zemlji otprilike 1 posto stanovnika za sebe mogu reći da spadaju u davaoce. Kada je u pitanju Sarajevo, u Zavodu se svakoga dana preuzme 50 do 60 doza zdrave krvi. Od ove brojke, nešto je veći broj onih koji namjeravaju darovati krv, ali iz određenih, najčešće medicinskih ili fizioloških razloga, osoblje Zavoda im savjetuje da svoju odluku prolongiraju za neki drugi dan. 

Općenito, svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina je potencijalni davalac. Rijetki su razlozi koji vas mogu spriječiti da pristupite ovoj vrsti "transplantacije u malom". To može biti nizak nivo hemoglobina, krvni tlak izvan granica normale, nedovoljna težina (minimalno 50 kg), konzumacija određenih lijekova. Iako nije pravilo, u sarajevskom Zavodu će i ženskim osobama koje imaju menstruaciju savjetovati da darivanje krvi prolongiraju za nekoliko dana.    

Jedna doza darovane krvi iznosi od 450 mililitara. Tokom 2014. godine, u našoj je zemlji darovano 86.000 jedinica krvi, od čega 55.000 u Federacije BiH. Od ove brojke 17.000 doza krvi prikupilo se samo u Zavodu za transfuzijsku medicinu Sarajevo. 

U razgovoru s transfuziologinjom, doktoricom Sanelom Dostović Halilović, saznajemo da ova količina zadovoljava sve prosječne potrebe. Zanimalo nas je i da li, u slučaju iznimnih situacija dolazi do isporuke doza krvi u druge kantone ili drugi entitet, ili obratno. Naša sugovornica kaže da u našoj zemlji postoji dobro uhodana mreža i krv se može darovati u mnogim zdravstvenim ustanovama, ali da se javljaju i situacije kada dolazi do međukantonalne ili međuentitetske razmjene. 

Svaka doza krvi naknadno se testira na krvno prenosive bolesti (hepatitis tipa B i C, sifilis i HIV). Na zahtjev davaoca, moguće je da vam pošalju kompletne nalaze. Pravilo je da, ukoliko se utvrdi postojanje neke od navedenih bolesti ili infekcija, osoblje Zavoda kontaktira davaoca i upozori ga na to. Ukoliko vas ne nazovu, znači da je vaša krv zdrava. 

Treba naglasiti da se u zahvatu preuzimanja krvi koriste setovi za jednokratnu upotrebu i da ne postoji mogućnost zaraze.  

Darivanje krvi, korak po korak 

Prije dolaska u Zavod uradili smo ono što je neophodno kako bi proces darivanja prošao bez problema – konzumirali smo lagan obrok i popili dovoljno tekućine. 

U našoj fotogaleriji možete pogledati kako to izgledaju sve faze procesa darivanja krvi.

Nakon ulaska u zgradu Zavoda za transfuzijsku medicinu uputili smo se na prvi sprat, u prijemnu sobu gdje nas je dočekala ljubazna Hatka Arifović, gospođa koja već godinama ovdje radi i po imenu zna skoro sve dobrovoljne davaoce. Na ovoj, prvoj stanici u procesu davanja krvi, bili smo zamoljeni da damo svoje podatke i pročitamo odgovarajući upitnik. U susjednoj prostoriju su nam provjerili krvnu skupinu i nivo hemoglobina. U ovoj fazi će vas "bocnuti" u prst.  

Ukoliko je nivo hemoglobina odgovarajući, prelazite u ordinaciju ljekara opće prakse. Tu će ljekar s vama porazgovarati, postaviti vam pitanja iz upitnika, ocijeniti vaše opće stanje i izmjeriti vam pritisak. Nakon što smo prošli i ovu provjeru, te potpisali saglasnost za dobrovoljno davanje krvi, ušli smo u salu za davaoce. 

Naši domaćini u ovoj fazi bili su dobro raspoloženi medicinski tehničari Minja i Goran. Njima smo se prepustili nakon što smo se udobno smjestili u posebne ležajeve. U ovoj fazi dešava se i jedina neprijatnost prilikom davanja krvi, a to je ubod u venu, mala bol koja traje doslovno 2-3 sekunde. U dvorani se nalaze i televizijski ekrani te, ukoliko se bojite igle, najbolje vam je da se zadubite u televizijski program. 

Od trenutka kada igla uđe u venu, proteći će deset do petnaest minuta dok doza od 450 mililitara bude napunjena. Za to vrijeme ne osjećate bol, niti neprijatnost. Izuzetak je prva minuta kada vam se može činiti da vam prsti ruke blago trnu. Medicinski tehničari imaju zadatak da održavaju kontakt s davaocima i provjeravaju njihovo stanje. Rijetko kada dešava se da neko dobije vrtoglavicu ili omaglicu, a u tom slučaju proces se prekida. 

Uz razgovor s domaćinima vrijeme je brzo prošlo, a mi nismo ni osjetili da smo bili "lakši" za 450 mililitara krvi. Nakon što su nam povezali ruku i savjetovali da povez ne skidamo najmanje dva sata, ostali smo ležeći još koju minutu. Ova faza "odmaranja" neophodna je kako ne biste doživjeli vrtoglavicu ili nesvjesticu. Nakon pozdrava i obaveznog "hvala što ste darovali krv" uputili smo se u posljednju prostoriju – kuhinju u kojoj će vam servirati tzv. obrok zahvalnosti, u ovom slučaju keks i sok. 

Kako je naglasila naša domaćica, doktorica Dostović Halilović, važno je da se nakon darivanja krvi unese povećana količina tekućine, pa ukoliko inače pijete šest čaša vode, taj dan trebalo bi ih popiti desetak. Također, ne savjetuje se da se taj dan rade fizički zahtjevni poslovi i ruka opterećuje dodatnom težinom, npr. odlaskom u teretanu. U naredna dva sata treba se uzdržati od pušenja. 

I to je to! 

Već nakon tri mjeseca za muškarce, odnosno četiri mjeseca za žene, možete se vratiti u ove prostorije i ponovo obaviti humani gest. Jer, podsjetimo se, jedna doza krvi može spasiti čak tri života.  

Krv možete darovati svakoga radnog dana i subotom (do 15:00 sati).

Zavod za transfuzijsku medicinu nalazi se u ulici Čekaluša na broju 86, a za sve informacije tu su i kontakt brojevi +387 33 567 302, +387 33 567 304 i +387 33 567 334.
 
Ukoliko krv želite darivati u nekom drugom gradu širom Bosne i Hercegovine, u našoj interaktivnoj mapi pogledajte gdje to možete učiniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije