Tuzla: Učenik koji je školi osigurao kompjutere, internet, novac za monografiju...

Radiosarajevo.ba
Tuzla: Učenik koji je školi osigurao kompjutere, internet, novac za monografiju...

Kenan Hadžihasanović učenik je trećeg razreda Gimnazije „Meša Selimović“ koja ove godine puni 115. godina postojanja. Hadžihasanović je u toku svog školovanja svojim radom, dobrim drugarstvom, samoincijativnošću i zalaganjem u mnogo čemu pokazao da i učenici mogu doprinijeti boljoj budućnosti.

Prvi plodovi njegovog rada bili su vidljivi u septembru prošle godine, kada je Gimnazija „Meša Selimović“ dobila vrijednu donaciju od 35.000 KM u vidu računarske opreme, a sve zahvaljujući projektu ovog gimnazijalca.

Projekat je urađen bez ičijeg znanja. Poslao sam ga Norveškoj amabasadi u Bosni i Hercegovini, njima se dopao i obezbijedili su 35.000 KM. Kada je sve bilo završeno, obavijestio sam nadležne u školi da ćemo dobiti kabinet informatike“, kaže Kenan.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u učenju i iskazanim drugarstvom, Hadžihasanović je izabran za Predsjednika Vijeća učenika svoje škole.

Nakon kabineta informatike i 32 računara koja je osigurao, on je odlučio svim svojim kolegama omogućiti “internet na dlanu“, odnosno aplicirao je s novim projektom za uvođenje bežičnog interneta u školu i uspješno ga implementirao. Njegov rad prepoznale su i druge srednje škole Tuzlanskog kantona koje sudjeluju u jednom zajedničkom tijelu zvanom Mreža Vijeća učenika, u kojem je, u martu ove godine, izabran za novog predsjednika 23.000 srednjoškolaca. Toliko ih ima u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH.

Ovaj gimnazijalac nije stao na tome. Njegov najnoviji uspjeh je aktivno učešće u obilježavanju 115. godina gimnazije u Tuzli, odnosno osiguranje 15.000 KM za štampanje monografije povodom ovoga jubileja.

 

Hadžihasanović je kroz Vijeće učenika svoje škole omogućio i igranje tenisa u okviru teniske sekcije na obližnjim terenima gimnazije. Organizirao je rad same sekcije, a u prvom mjesecu postojanja, sekcija broji više od 30 članova, koji uče više o bijelom sportu, ali i savladavaju nove tehnike kako bi se što bolje pripremili za predstojeći školski turnir Gimnazije „Meša Selimović“ u tenisu.

„Ništa od ovoga ne bih mogao ostvariti bez podrške svojih drugova i drugarica, a među njima posebno Amira Mujaćiča koji mi je bio desna ruka u svemu što sam radio. Tu je i podrška direktorice škole Azre Gazibegović, moje razrednice, kao i svih profesora koji su mi davali podršku i vjerovali u mene“, kaže Kenan.

Kenan Hadžihasanović trudi se da se glas mladih čuje daleko i poručuje da mladi mogu sve ostvariti uz naporan rad i veliku dozu upornosti, piše bportal.ba.

Hadžihasanović također promovira rad mladih i otkriva mlade talente u svojoj sedmičnoj TV emisiji zvanoj „Gospodari budućnosti“,  koja se emitira na lokalnoj TV stanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije