Spasimo još jedan mladi život: Tairi-Merjem je potreban respirator

Radiosarajevo.ba
Spasimo još jedan mladi život: Tairi-Merjem je potreban respirator

Na adresu portala Radiosarajevo.ba stigla je molba za pomoć malenoj Tairi-Merjem Šanjta. 

Kako su nam pisali njeni roditelji, dok je još bila beba, Tairi-Merjem je dijagnostikovana Spinalna mišićna atrofija(SMA )tipa Werding-Hoffman sa progresivnim oslabljenjem respiratorne i druge muskulature što ima za posljedice nepokretnost i česte rekurentne respiratorne infekcije.

"Iz tih razloga naša lavica je često hospitalizirana na Pedijatriskoj klinici. Trenutno boravi na odjelu Pedijatriske intezivne terapije gdje je od prijema na mehaničkoj ventilaciji (tip ventilacije CPAP+ASB) preko traheokanile, uz povremene kratkotrajne prekide. Doktori preporučuju nabavku aparata za kućnu ventilaciju bez koje ona ne može da živi i napusti bolnicu", napisali su roditelji u pismu. 

Kućna ventilacija po preporuci ljekara bi bila bolje rješenje za Tairu-Merjem,iz više razloga. Prvenstveno iz humanih, jer bi se nalazila u svom domu sa roditeljima koji bi imali više vremena da se posvete njezi i brizi, a iz medicinskih jer je u bolnici, neminovno izložena kontaktu sa drugom teško bolesnom djecom i intrahospitalnim infekcijama.

Da bi se Taira-Merjem poslala kući trebaju da se steknu određeni preduslovi, a jedan od tih je i nabavka respiratora za kućnu ventilaciju. Kako kažu roditelji, ljekari su u dogovoru sa kolegama iz inostranstva, koji imaju veće iskustvo  iz mehaničke ventilacije u kućnim uslovima, rekli da bi najpodobniji respirator bio F60SL i O2 sa svom pripadajućom opremom koja omogućava mobilnost djeteta, a prvenstveno podržava preporučeni tip ventilacije(CPAO+ASB).

Zavod Zdravstvenog Osiguranja Kantona Sarajevo je poslalo odbijenicu na zahtjev za nabavku respiratora, zato su roditelji prinuđeni da skupe novac za nabavku. 

"Aparat koji je neophodan da bi naša lavica bila sa nama košta 17.850 eura ili 35.000 KM. Mi nismo u stanju da skupimo sav taj novac zato vas molimo roditeljski iz srca da nam pomognete da sakupimo kako bi naša Taira -Merjem bila sa nama.''

Uplatu možete izvrsiti isključivo na njen žiro račun:

UniCredit Bank na ime Šanjta Taira

Šifra Banke 3380000000000072

ročnost 40475218001 za KM

ili na devizni ukoliko je uplata iz inostranstva

Ime i prezime: Šanjta Taira

Naziv Banke:UNICREDIT BANK D.D

Adresa Banke:KARDINALA STEPINCA BB,88000 MOSTAR

SWIFT:UNCRBA 22

IBAN:BA393387204024865914

BROJ DEVIZNOG RACUNA:40475218201 EUR


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije