Sarajevski osnovci u borbi protiv nargile: Promijeniti zakone i spasiti mlade od ovog 'tihog ubice'

Radiosarajevo.ba
Sarajevski osnovci u borbi protiv nargile: Promijeniti zakone i spasiti mlade od ovog 'tihog ubice'

U Sarajevu sve više maloljetnika – počevši i od 12 godina – svakodnevno konzumira nargilu.

Tvrde ovo članovi sekcije "Civitas" Osnovne škole Umihana Čuvidina, Sarajevo, koji su, radeći na "Projektu Građanin", predložili rješenja problema konzumiranja nargile kod maloljetnih osoba.

„Istražujući ovaj problem, došli smo do poražavajućih rezultata: da sve više maloljetnika (počevši i od 12 god) skoro svakodnevno konzumira nargilu, s tim da nisu svjesni niti su informirani o brojnim štetnim posljedicama konzumiranja nargile: glavobolja, ovisnost, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje. Konzumiranje nargile ima veliki utjecaj na mozak i pluća ljudi“, govore iz sekcije.

Otkrili su nam kako su ih u njihovoj borbi podržale nadležne institucije Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo: Sanitarna, zdravstvena i farmaceutska inspekcija, JU Zavod za bolesti ovisnosti KS-a, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, te Ministarstvo za unutrašnje poslove KS-a, koji su ih podržali u inicijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona.

Radi se o Zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivičnom zakonu BiH te o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

„U okviru ovih zakona kojim bi se nargila proglasila legalnom drugom kao što su i alkohol i cigarete, samim tim bi i nabavljanje, korištenje, prodaja nargile bilo obuhvaćeni zakonskim propisima“, poručuju iz sekcije, a pripremili su i peticiju koja će, nadaju se, doprinijeti što skorijem rješavanju ovog problema.

Želja im je, kako kažu, spasiti mlađe naraštaje od štetnih utjecaja ovog „tihog ubice nacije“.

Prikupili su već više od 500 potpisa, a mi vas pozivamo da se priključite njihovoj borbi te potpišete peticiju na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije